Les gaiates, quasi a punt: les comissions enfilen la recta final per a la Magdalena

Quan falten dues setmanes per a començar les festes fundacionals de la ciutat, els dènou monuments reben els últims retocs

Últims retocs a les gaiates abans de La Magdalena / À Punt NTC

El magatzem de gaiates és l'indret més màgic de les festes fundacionals de Castelló de la Plana, la Magdalena. Ací és on cobra vida el disseny dels monuments. A tan sols dues setmanes que comencen, creixen els nervis entre les dènou comissions de la ciutat i, sobretot, dels artistes.

En la construcció s'inverteixen milers d'hores, des del sistema elèctric fins al tractament del material: la fusta, el metacrilat, el ferro i inclús la ceràmica.

La construcció de les 19 gaiates de La Magdalena requereix mesos de treball de les comissions
La construcció de les 19 gaiates de La Magdalena requereix mesos de treball de les comissions / À Punt NTC

Un disseny que ha de complir les normes del concurs de gaiates, com bé ens ha explicat José Antonio Lleó, portaveu de la Gestora de Gaiates, mentre mostrava a À Punt com és el procediment. "Les gaiates monumentals han de fer entre cinc i sis metres d'alçària, mentre que el carro que les porta no pot fer més de tres metres d'amplària", ha precisat.

A més, ha de tindre dos elements fonamentals: el primer és l'escut oficial de la ciutat de Castelló i el segon, el gaiato que portava la llum per a il·luminar el camí dels fundadors de la ciutat, quan baixaren des del Castell Vell fins a la Plana. 

En la creació de moltes gaiates participa la comissió al complet. Un ritual molt especial que ja compta els dies per a acabar i on s'impliquen pares, mares, fills i filles, que han treballat de valent durant mesos. 

També et pot interessar

stats