Cultura rebutja declarar les gaiates com a BIC immaterial

La comissió que estudia els elements patrimonials proposa incloure la desfilada dels acolorits monuments com a complement del BIC de la Romeria de les Canyes

L'Ajuntament de Castelló de la Plana es compromet, juntament amb el col·lectiu fester, a estudiar les alternatives proposades per Cultura per a protegir la festa
L'Ajuntament de Castelló de la Plana es compromet, juntament amb el col·lectiu fester, a estudiar les alternatives proposades per Cultura per a protegir la festa / À Punt NTC

El símbol més icònic de les festes de la Magdalena, les gaiates, no veuen complida la il·lusió de ser declarades com a bé d'interés cultural immaterial de la Comunitat Valenciana. Aquesta declaració, que suposaria un reconeixement a aquests elements únics de la festa, haurà d’esperar, després que la Conselleria de Cultura haja rebutjat la proposta d'un veí de Castelló de la Plana que volia protegir-les amb aquesta figura.

La decisió de Cultura no ha agradat la Federació Gestora de Gaiates, perquè considera que són monuments que formen part del sentiment de tota una ciutat i són un símbol identitari.

La iniciativa de sol·licitar aquesta protecció, tot i que va sorgir d’un veí castellonenc molt vinculat a la festa, estava emparada pels col·lectius festers i el consistori, però no ha aconseguit l’aval de la Comissió per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana.

Arturo España, vicepresident de la Federació Gestora de Gaiates, destacava com són de rellevants aquests monuments per a tots aquells que comparteixen el sentiment de la festa i com la decisió ha caigut com una poalada en el col·lectiu.

“No entenem que no es comprenga la immaterialitat d’una cosa que és un sentiment, un signe identificatiu, fester, de tota una població a escala mundial”, remarcava en referència a les gaiates.

La Conselleria de Cultura, a través de la Comissió per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial ha proposat tramitar la desfilada de les Gaiates com a una complementació del BIC de la Romeria de les Canyes, perquè considera aquests monuments un objecte material.

“No és el mateix acte. No obstant això, ho estudiarem i, amb bona voluntat, tots de la mà, inclosa la conselleria de Cultura, donarem la rellevància que mereixen les nostres festes”, desitjava Omar Braina, regidor de Festes de Castelló de la Plana, en assabentar-se de la decisió de Cultura.

L'organisme que declara els BIC considera que en la petició d’aquesta protecció per a les gaiates no s'expressa de forma clara les connotacions immaterials del bé. L'impulsor d'aquesta proposta ha declinat fer declaracions a À Punt fins que no tinga la resposta oficial de la Conselleria de Cultura. 

També et pot interessar

stats