Castelló de la Plana vibra amb la Romeria de les Canyes

Milers de castellonencs i castellonenques recorren els huit quilòmetres de la romeria, l'acte més emblemàtic de les festes de la Magdalena

La Romeria de les Canyes a punt de começar / À Punt NTC

La pluja no ha impedit que Castelló de la Plana poguera celebrar la Romeria de les Canyes, el gran dia de les festes de la Magdalena. Milers de castellonencs i castellonenques no han faltat a la cita i recorren els huit quilòmetres que porten a l'ermita de la Magdalena.

Així, la plaça Major de la ciutat s'ha omplit de gent a les 7:00 del matí per a recollir les 25.000 canyes característiques amb llaços verds, i una hora després s'ha emprés la marxa. Com és tradició, la figa i el doset s'han pres en arribar a Sant Roc de Canet. Allí, alguns participants han descansat mentre altres s'han animat a fer una demostració de danses populars, com ha sigut el cas del conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

A la romeria també ha estat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha animat a tots els assistents a gaudir de les festes. El cap del consell també ha volgut fer un reconeixement "al món de la festa, perquè sempre ens ha acompanyat en els moments més difícils", i ha fet una crida a participar en les celebracions "amb tota l'alegria", però amb prudència, buscant "la festa segura", perquè el virus continua present.

Acompanyant a Puig ha estat Amparo Marco, l'alcaldessa de la ciutat, que s'ha mostrat "molt il·lusionada després de dos anys de pandèmia" i ha destacat l'exemplaritat dels veïns i veïnes de Castelló de la Plana durant la pandèmia.

Per a Carlos Mazón, president de la Diputació d'Alacant i del PPCV, aquesta ha sigut la seua primera Romeria de les Canyes, un acte en el qual tenia moltes ganes de participar.

El pelegrinatge continuarà tot el dia, fins a la tornada a la ciutat, que serà al voltant de les 20:00, mitja hora abans de la desfilada de les gaiates.

La Romeria de les Canyes és un dels actes més simbòlics de les festes de la Magdalena, que celebra les festes fundacionals des d'aquest cap de setmana fins al diumenge 27. Són huit quilòmetres els que separen la ciutat de l'ermita i que es recorren en homenatge als primers pobladors de la ciutat, que van baixar a peu de la muntanya al pla.

D'aquesta manera, la pluja ha donat una treva després que les festes començaren aquest dissabte una mica accidentades. D'una banda, l'oratge va obligar a suspendre l'esperada Cavalcada del Pregó, i de l'altra va provocar que es trencara la tradició en la gran mascletà quan les reines no van poder arribar a temps de presenciar-la des de l'inici.

Encara que la Cavalcada del Pregó es va reduir aquest dissabte a una aparició simbòlica, en la qual el pregoner Chema Prades va interpretar el text des del balcó de l'Ajuntament, sí que es van poder dur a terme altres actes importants de les festes com l'homenatge floral a Jaume I o la imposició del mocador al gegant Tombatossals.

La Romeria de les Canyes és una de les celebracions on la Generalitat ha establit l'obligatorietat de dur mascareta, a causa de les aglomeracions que es formen en el transcurs. Per altra part, la romeria es podrà seguir des d'À Punt, que connectarà en directe a les 10:00 h i a les 12:00 del migdia.

També et pot interessar

stats