La primera gran mascletà dona inici a les Festes de la Magdalena 2022

Aquesta vesprada, a partir de les quatre, la capital de la Plana viurà la tradicional Cavalcada del Pregó, que podrà seguir-se pel web d'À Punt

Les reines de les festes encenen la metxa de la primera mascletà de la Magdalena
Les reines de les festes encenen la metxa del terratrèmol de la primera mascletà de la Magdalena / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de març 2022 - 06:30 Actualitzat: 19 de març 2022 - 13:14

La Magdalena ha tornat a Castelló de la Plana després de dos anys, encara que ha hagut d'afrontar diversos contratemps només començar a causa de les adverses condicions meteorològiques. La pirotècnia Hermanos Sirvent d'Alacant, encarregada de llençar la primera gran mascletà, ho ha fet a les 12:00 en punt tal com marcava la programació, però sense la presència de les reines, Carmen Molina i Gal·la Calvo, que no han pogut arribar a temps.

Davant l'advertència de l'organització, els pirotècnics han parat la mascletà, però gran part dels 121 quilos de pólvora ja s'havien disparat. En arribar les reines, aquestes han pogut encendre finalment la metxa del terratrémol.

Prèviament, s'ha dut a terme el llançament de carcasses al carrer de M. Rosa Molás i la imposició del mocador al gegant Tombatossals. Cap a la una del migdia es retrà homenatge al rei Jaume I amb una ofrena floral al seu monument.

No obstant això, la protagonista d'aquest dissabte serà la Cavalcada del Pregó, l'acte que inicia oficialment les festes de la Magdalena. Aquesta desfilada que representa la mitologia, la història, els costums i el folklore castellonenc comença a les 16:00 i recorrerà els carrers del Governador, plaça de Borrull, Guitarrista Tàrrega, plaça del Fadrell, i avinguda de Casalduch fins a la cantonada amb l'avinguda de Borriana.

Diumenge continuen les celebracions amb la tradicional Romeria de les Canyes cap al Castell Vell i l'ermita de la Magdalena, enguany encapçalada per Carmen Molina i Gal·la Calvo, les reines de les festes. En aquesta romeria, que va ser declarada bé d'interés cultural el 2017, es recorda el trasllat històric dels primers pobladors, que es van desplaçar des de la muntanya fins a la plana fèrtil.

Serà cap a les 20:30 del diumenge quan començarà la desfilada de gaiates, que tindrà el seu inici en el carrer de Sanahuja i recorrerà els carrers del Governador, plaça de Borrull, del Guitarrista Tárrega, plaça del Fadrell i avinguda de Casalduch fins a arribar a la cantonada amb l'avinguda de Borriana. Tant la nit del dissabte com la del diumenge s'omplirà de música amb diverses revetles i actuacions musicals.

Gràcies a la bona situació sanitària que permet celebrar una programació d'actes pràcticament igual a la d'abans de la pandèmia. Al voltant de 200 actes se celebraran a Castelló des d'aquest dissabte fins al diumenge 27 de març en honor a la fundació de la ciutat en 1252. D'aquesta manera, castellonencs, castellonenques i visitants viuran les festes entre espectacles musicals, taurins i, per descomptat, els actes més tradicionals de la festa.

El Tram de Castelló amplia el seu horari

Per a facilitar l'assistència als actes de la programació el Tram de Castelló amplia els horaris fins al 27 de març. Així, la línia de Tram T1 UJI-Grau modifica l'horari i la freqüència i oferirà serveis especials des de les 7:00 hores fins a les 0:00 hores.

A més, es prolongarà el servei nocturn des de les 0:00 fins a les 3:00 hores en dies laborables i fins a les 6:00 hores els caps de setmana.

Les festes de la Magdalena, en À Punt

A partir d'aquest dissabte À Punt retransmetrà una programació especial on les festes de la Magdalena són les protagonistes. Començant amb la mascletà d'aquest dissabte que inaugura les celebracions i fins al diumenge 27, a través d'À Punt es podran veure les mascletaes a les 13:30 hores.

També es podrà seguir la Cavalcada del Pregó a partir de les 16:00 hores, amb els comentaris de la periodista castellonenca Belén García Cantavella, els reporters Enrique Tena i Oriana Brunori i un ampli equip de col·laboradors del món de la festa i les gaiates.

L'acte més multitudinari de les festes fundacionals de Castelló, la Romeria de les Canyes, també es podrà seguir aquest diumenge amb connexions en directe a les 10:00 i a les 12:00 del migdia. Per a acabar, el diumenge 27 es podrà veure el "Magdalena, vítol!" en la cloenda de les festes.

També et pot interessar

stats