La gran mascletà i la Cavalcada del Pregó marquen l'inici de les Festes de la Magdalena

3.500 persones d'organitzacions, entitats i associacions participen per a escenificar el folklore i les tradicions de Castelló de la Plana

César Agut, pregoner de les Festes de la Magdalena 2024 / À Punt NTC

Els castellonencs i les castellonenques ja poden cridar ben fort allò de "Magdalena, festa plena", després d'un dissabte marcat per la gran mascletà inaugural i la tradicional Cavalcada del Pregó, amb la qual el pregoner convida veïnat i visitants a participar en la festa en nom de l'alcaldessa.

Aquest dissabte al migdia, les reines de les Festes de la Magdalena, Lourdes Climent Moreno i Vega Torrejón, han donat el tret d'eixida a la setmana gran de Castelló de la Plana amb la gran mascletà inaugural, minuts després de l’esperat anunci de les festes i el llançament de carcasses. 

Com és tradicional, les reines han encés la metxa de la mascletà amb la il·lusió d'encetar les festes fundacionals del 2024. L'espectacle pirotècnic, llançat a la plaça del Primer Molí, ha tingut una duració aproximada de set minuts i s'hi han utilitzat més de 280 quilos de pólvora. L'encarregada d'inaugurar la festa ha sigut la pirotècnia Pibierzo, de Villaverde de la Abadía (Lleó), guanyadora del concurs de mascletaes del passat 2023.

Seguidament, s'ha realitzat un dels actes més simbòlics de la festa: la imposició del mocador al gegant Tombatossals de l'avinguda del Lledó i, a continuació, l'homenatge al rei Jaume I i al seu monument.

La Cavalcada del Pregó marca l'inici de la festa

Però el plat fort de la jornada ha arribat de vesprada, amb la Cavalcada del Pregó. Aquest recorregut per les tradicions, la mitologia i el folklore castellonenc s'ha pogut seguir des de les 16 h per la televisió d'À Punt. Enguany, César Agut ha sigut el pregoner encarregat de convidar veïnat i visitants a gaudir de les festes fundacionals amb els versos compostos pel cèlebre poeta castellonenc Bernat Artola i Tomás.

El Pregó és un dels actes més participatius de les festes, 3.500 persones d'organitzacions, entitats i associacions participen secundats enguany per 51 pobles de les comarques del nord que es desplacen fins a la ciutat per a escenificar el seu folklore i les tradicions. Ho han fet acompanyats per les respectives reines de les festes.

La reina de les Festes de Castelló, Lourdes Climent, i les sis dames, han tancat la Cavalcada del Pregó, però la festa continuarà durant tota la nit amb concerts en colles i associacions, DJ, xarangues i altres activitats lúdiques.

A més, a les 20 hores s'ha realitzat el volteig de la campana Maria a la plaça Major anunciant la vespra de la Romeria de les Canyes. Es tracta d'un altre dels actes imprescindibles de les Festes de la Magdalena en què es rememora el trasllat dels primers castellonencs des del Castell Vell, a la muntanya de la Magdalena, fins a la plana l’any 1251, per a assentar els fonaments de l'actual Castelló de la Plana.

Per últim, a les 22:00 hores tindrà lloc l'Enfarolà del Fadrí a càrrec de Xaloc i Pirotècnia Martí de Borriana, abans que el monument fester, la gaiata, deixe els magatzems en arribar la mitjanit, per a instal·lar-se als carrers i engalanar els 19 districtes de la ciutat.

També et pot interessar

stats