Bernabé Sangüesa anticipa un Anunci del Sexenni multitudinari: "Esperem més de 20.000 visitants"
44 carrosses i 40 tones de confeti posaran color als carrers de Morella en la primera cita festiva de Sangüesa al capdavant del consistori
La ciutat de Morella (Ports) es preparara per a viure un cap de setmana de festa gran, amb la celebració de l'Anunci del 55é Sexenni, una tradició que es caracteritza per la seua vistositat, amb disfresses, carrosses confeccionades en paper de seda i una gran batalla de confeti.
El nou alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, es prepara per a viure el seu primer Anunci del Sexenni com a màxima autoritat de la vila. En una entrevista a Les notícies del matí d'À Punt, el primer edil explicava que enguany ho viu “amb un punt més de nerviosisme per la part que ens toca d’organitzar des de l’Ajuntament que tot isca com estava previst i planejat".
Les celebracions comencen aquest divendres de vesprada, amb l’entrada de les 44 carrosses, que quedaran exposades fins diumenge a les parts elevades del castell de Morella.
Dissabte tindrà lloc la part "més institucional" de la festa, l’Anunci que l’any vinent la ciutat celebrarà el Sexenni, amb el Pregó des de la Plaça de l’Ajuntament i la renovació del Vot Sexennal. Justament, l'any en què el Sexenni compleix el 350 aniversari, ja que va ser el 1673 quan el Consell, els Jurats i la vila de Morella van decidir celebrar la seua festa gran cada sis anys.
Una guerra de colors amb 40 tones de confeti
El punt àlgid de les celebracions arribarà diumenge, amb les 44 carrosses desfilant pels carrers de Morella, 1.500 participants i la gran batalla de confeti, una guerra de colors en la qual se’n llançaran al voltant de 40 tones.
L'alcalde ha destacat que es preveu que aquest cap de setmana hi arriben més 20.000 visitants. "Això suposa multiplicar quasi per huit la població de Morella", ha assenyalat.
Per aquesta raó, s'ha posat en marxa un important dispositiu de seguretat i un ampli protocol amb diferents serveis per als visitants, com ara establiments d’alimentació, punts de WC públics així com places d’aparcament extra que s’han hagut d'habilitar als bancals per la problemàtica afegida de la mateixa orografia del municipi, a més d’autobusos llançadora, segons ha explicat.
Relació "correcta i cordial" amb els partits de l'oposició
Bernabé Sangüesa, del partit Independents per Morella, arribava al govern municipal després de desbancar els socialistes amb el suport dels dos regidors del PP de Morella. Preguntat sobre la relació amb aquestes dues formacions, el primer edil l'ha qualificat de "correcta i cordial”. Tot i que, amb el PSPV la relació siga “una mica més complicada”, la qual cosa “és perfectament comprensible per haver-los llevat el govern municipal després de 32 anys”, ha reconegut.
Pel que fa a aquestes primeres setmanes al capdavant de l'Ajuntament, el primer regidor reconeix que han sigut “molt complicades, amb un equip que entra nou a governar un ajuntament i sense experiència prèvia i amb totes les festes per davant"; però que estan “molt satisfets i orgullosos" del treball que han fet i no ha dubtat a destacar i agrair tot el suport i ajuda que l’equip de govern ha rebut dels diferents partits, de totes les ideologies. “És una cosa realment bonica i que açò passe als pobles és molt important”, ha assenyalat.
Trobar un habitatge a Morella, missió quasi impossible
Preguntat sobre què és el que més preocupa els veïns i veïnes de Morella, l'alcalde no ha titubejat: "l'habitatge és el principal problema", ha assenyalat.
Especialment, per als joves que volen quedar-se a viure a Morella, perquè els resulta inviable trobar-hi un lloguer en condicions o comprar una casa.
Això es deu, principalment, al limitat parc d'habitatges que té la ciutat, per les seues característiques pròpies i per l'important patrimoni arquitectònic.
"Morella no té extraradi, és tot centre; per la qual cosa, es fa molt difícil trobar casa tant per a llogar com per a comprar. En el cas de la compravenda, a més, s’afegeix el problema que els preus són molt elevats i són cases que requereixen una rehabilitació també molt costosa".
D’altra banda, destaca l’alcalde la gran quantitat de segones residències i el problema dels habitatges turístics. “La ciutat s’està gentrificant”.
Conscient de la dificultat per a solucionar aquesta problemàtica, l'alcalde espera començar a treballar els pròxims mesos en aquest full de ruta en col·laboració amb la Diputació de Castelló i la Generalitat.
El convent de Sant Francesc continua esperant una rehabilitació
I mentrestant, Morella segueix a l'espera que el projecte del Parador Nacional de Turisme a la ciutat siga una realitat. Una qüestió que fa dècades que està paralitzada.
L’alcalde explica, no sense un cert to d’ironia, que la idea del parador ve de lluny, concretament de l’època de Fraga, qui sent ministre de Franco, en una visita a Morella va dir que “ací faria un parador”. Però, des d’aleshores, res de res.
“Imagineu les dècades que estem esperant aquest parador, com seguim esperant una rehabilitació com cal del convent de Sant Francesc”.
Aquest convent —un complex dels franciscans que data del segle XIII—, "té un enorme valor artístic i arquitectònic que actualment està en una situació d’abandó per la idea de fer un parador", ha lamentat Sangüesa.
Reclamarem al ministeri que es decidisca ja sobre què vol ver amb el Convent de Sant Francesc. És un patrimoni que el poble de Morella no pot perdre”.