Alzira i Aielo de Malferit s’acomiaden com a capitals culturals valencianes

Aquest cap de setmana posen fi a un any amb una extensa programació cultural. Guardamar del Segura i Geldo prendran el relleu en 2023

El centenari del Gran Teatre d'Alzira ha coincidit amb les celebracions com a capitalitat cultural valenciana
El centenari del Gran Teatre d'Alzira ha coincidit amb les celebracions com a capitalitat cultural valenciana / Ajuntament d'Alzira

Alzira (Ribera Alta) i Aielo de Malferit (Vall d’Albaida) han celebrat aquest cap de setmana els actes de cloenda com a capitals culturals valencianes de 2022, en les categories de ciutat de més de 5.000 habitants i xicotet municipi, respectivament. Així, aquest diumenge ambdues localitats posaran fi a una intensa agenda cultural que s’ha allargat durant tot l’any.

El Gran Teatre d’Alzira, epicentre de les celebracions de la capitalitat amb la commemoració del seu centenari, serà l’escenari aquest diumenge dels actes de cloenda. El Centre d’Arts Escèniques Escalante i el mag Nacho Diago presentaran La màquina de Rube Goldberg a les 19:00 hores, un espectacle de màgia, humor i titelles per a tots els públics.

El cinqué concurs d’orquestres de la Comunitat Valenciana, diversos concerts, teatre de carrer i un castell de focs artificials han completat l’agenda en l’últim cap de setmana de celebracions a la capital de la Ribera Alta.

Per la seua banda, Aielo de Malferit comptarà a partir de les 18:30 hores amb l’espectacle itinerant de llums i percussió de Brincadeira, el concert de pop-rock Remember This!, de Toni Moltó, i un castell de focs artificials que posarà la cirereta a l’any de celebracions.

La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, assistirà als actes d’Aielo de Malferit, després de clausurar aquest dissabte el cicle d’activitats a Alzira.

Les capitalitats culturals valencianes

La distinció de capitals culturals valencianes (CCV) és un reconeixement anual creat en 2016 per la Conselleria de Cultura amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-18. L’any següent s’incorporaven dues distincions, una per a ciutats de més de 5.000 habitants i una altra per a localitats xicotetes. Sagunt i Potries prengueren el relleu com a CCV en el període 2018-19, seguides per Altea i Vilafranca en 2019-20 i Alcoi i Bocairent en 2021.

Guardamar del Segura, al Baix Segura, i Geldo, a l’Alt Palància, prendran el relleu a Alzira i Aielo de Malferit en 2023. 

Amb aquesta iniciativa la Generalitat vol promoure la descentralització de l'oferta cultural i, per tant, millorar l’accés a la cultura i enfortir la xarxa d’agents culturals en el territori.

També et pot interessar

stats