Altea i Vilafranca s'estrenen com a capitals culturals
Tots dos pobles consideren un "orgull" representar la capitalitat cultural
Altea, a la comarca de la Marina Baixa, i el municipi de Vilafranca, a l'Alt Maestrat, s'estrenen aquest dijous, 25 d'abril, com a capitals culturals de la Comunitat Valenciana 2019-2020. Els dos municipis substitueixen Sagunt i Potries en aquest segell de qualitat i aposta cultural que des de fa tres anys atorga la Generalitat.
El regidor de Cultura d'Altea, Diego Zaragozí, ha volgut manifestar que és una pena que, per culpa de les eleccions, s'hagen de retardar les celebracions fins a juny. A pesar de tot, tant Altea com Vilafranca han manifestat que és "un orgull representar la capitalitat cultural de la Comunitat Valenciana".
D'una banda, Zaragozí ha lloat que el seu poble sempre ha tingut un "assentament molt gran d'artistes plàstics però també de molts músics i molta gent vinculada a la cultura, que ha anat enriquint l'entramat cultural del poble". D'altra banda, Òscar Tena, alcalde de Vilafranca, ha afirmat que açò "suposarà un impuls molt gran perquè es conega Vilafranca". L'edil també s'ha mostrat orgullós de representar a un poble que sempre ha viscut de la indústria tèxtil però que durant els últims quinze anys està fent un "esforç important per a oferir als visitants tots els nostres valors i recursos turístics".
Una capital al sud i una al nord
Des de la Conselleria de Cultura, Vicent Marzà, va valorar en anunciar aquesta decisió l'aposta pels dos municipis: "Enguany tenim una capitalitat cultural al sud i una al nord que cusen la nostra diversitat cultural i la impulsen", va defendre. Quan es va donar a conéixer la decisió, igualment, es va destacar la elecció d'un municipi de més de 5.000 habitants, com és el cas d'Altea, i d'un de menys de 5.000 habitants, en referència a Vilafranca.
El Consell valora la diversitat i la qualitat de l'oferta cultural d'Altea, que uneix a la seua vessant turística una àmplia programació d'arts plàstiques, música, espectacles, arts escèniques, lletres i patrimoni. I de Vilafranca es destaca l'existència d'una oferta cultural que disposa de la col·laboració del teixit associatiu del municipi i d'altres entitats. Bona part del municipi, de fet, participa en la confecció de l'agenda sociocultural, esportiva, educativa i de formació.
La capitalitat cultural que cada any atorga la Generalitat des de l'any 2016 és un segell amb el qual es pretén estimular i reconéixer la vertebració cultural. Gandia va ser la primera capital cultural valenciana i després va ser el torn dels mencionats Sagunt i Potries.