Alzira i Aielo de Malferit, epicentres culturals del 2022

La capital de la Ribera Alta i el municipi de la Vall d’Albaida s’imposen a les altres huit candidates i són declarades capitals culturals valencianes

Alzira, a l'esquerra, i Aielo de Malferit, a la dreta, acolliran el 2022 nombroses activitats culturals
Alzira, a l'esquerra, i Aielo de Malferit, a la dreta, acolliran el 2022 nombroses activitats culturals / À Punt NTC

Alzira, com a ciutat de més de 5.000 habitants, i Aielo de Malferit, com a xicotet municipi, seran les capitals culturals de la Comunitat Valenciana l’any que ve. La comissió de valoració ha escollit aquestes dues poblacions entre la desena de candidates. 

Aquesta declaració, que atorga la Conselleria de Cultura, significarà que aquestes dues poblacions acullen nombroses activitats culturals al llarg del 2022. Alzira ha presentat un projecte que abasta tot l’espectre de la cultura i organitzarà accions que recullen les diverses manifestacions artístiques i que difondran els nous camins artístics sense deixar de banda la cultura popular i tradicional.

Part important del projecte que lidera la capital de la Ribera Alta està relacionat amb la celebració del centenari del teatre de la ciutat, el Gran Teatre. Aquest espai acollirà moltes propostes artístiques de primer nivell, però també s'obrirà a tots els usuaris perquè el coneguen, el visiten, descobrisquen la seua història i xafen l'escenari.

"Programació multidisciplinària"

D’altra banda, el projecte cultural d’Aielo de Malferit s'ha seleccionat per la seua aposta "decidida", com apunten des de la Conselleria de Cultura, per "una programació multidisciplinària i plural, que atén la diversitat de manifestacions culturals i sectors de la població". Una programació que s’ha establit en un procés participatiu amb les associacions culturals i professionals del sector cultural vinculades al poble. 

L’entramat associatiu d'aquest municipi de la Vall d'Albaida, conformat per més de 40 entitats, és un pilar fonamental per a la dinamització, la cohesió i la vertebració social d’Aielo. Les dotze entitats que treballen en els diferents àmbits de la cultura seran claus per a l’èxit de la capitalitat cultural valenciana, "un fet demostrat ja en els projectes culturals de gran abast en els quals participa aquest municipi, com ara la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida i Nits d’Aielo i Art".

La Generalitat va implantar el títol de capitalitat cultural valenciana el 2016. La declaració pretén descentralitzar els espectacles culturals al temps que reconeix les poblacions que fan una ferma aposta per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic. Amb la capitalitat cultural també es vols facilitar i garantir l’accés universal a la cultura. 

Aielo de Malferit i Alzira prenen el testimoni a Alcoi i Bocairent, que tenen la capitalitat cultural enguany. Abans la van tindre Altea i Vilafranca (2019-2020), Sagunt i Potries (2018-2019) i Gandia (2017-2018). 

També et pot interessar

stats