Guardamar del Segura i Geldo seran les capitals culturals del 2023

La localitat del Baix Segura presenta un projecte que potencia el seu patrimoni arqueològic, mentre que Geldo aposta per engrandir els festivals que s'hi celebren

Conjunt de la Ràbita Califal de Guardamar del Segura, un dels elements arqueològics que la ciutat promocionarà durant l'any com a capital cultural valenciana
Conjunt de la Ràbita Califal de Guardamar del Segura, un dels elements arqueològics que la ciutat promocionarà durant l'any com a capital cultural valenciana / Museu Arqueològic de Guardamar del Segura

Guardamar del Segura, al Baix Segura, i Geldo, a l’Alt Palància, seran les capitals culturals del 2023. La comissió avaluadora ha triat aquests dos municipis entre les més d'una desena de candidatures presentades, de manera que l’any que ve seran aquestes dues poblacions les que prendran el relleu a Alzira i Aielo de Malferit, que ostentaven aquesta capitalitat enguany.

La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha destacat que "els municipis valencians, grans i xicotets, estan demostrant cada vegada més la voluntat de fer de la cultura un eix central per al seu desenvolupament i projecció”. I bon exemple d’aquest interés són, en opinió de Tamarit, Guardamar del Segura i Geldo, "que situen la cultura en el centre del seu discurs com a motor de cohesió social, desenvolupament econòmic i ben essencial per a la ciutadania.

El fet de ser declarada capital cultural implica que aquests dos municipis tinguen fons econòmics per a ampliar la programació cultural. A més, comptaran amb exposicions dels museus públics valencians, així com espectacles de l'Institut Valencià de Cultura i música de les Arts.

Guardamar del Segura ha sigut seleccionat com a capital cultural valenciana 2023 en la categoria de més de 5.000 habitants. Aquesta localitat ha plantejat una proposta que inclou espectacles culturals, promoció del ric patrimoni arqueològic i una extensa programació didàctica de tallers, rutes i visites guiades.

Des de la Generalitat recorden que Guardamar del Segura és una població que disposa d'un "excepcional patrimoni arqueològic, com són els jaciments de la Ràbita Califal i la Fonteta, així com el bust de la Dama de Guardamar, que va ser trobada al jaciment de Cabezo Lucero; sense oblidar la importància que té com a enclavament pel que fa a l'arqueologia submarina".

D’altra banda, Geldo ha sigut seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de menys de 5.000 habitants. Amb 640 habitants i en el cor de l'Alt Palància, Geldo ha proposat una sèrie d'iniciatives propostes que "enforteixen els ponts entre educació i cultura per a crear sinergies entre el seu veïnat, amb els pobles que l’envolten i projectar-se també als visitants".

Un objectiu que, amb el reconeixement com a capital cultural valenciana, permetrà al poble del Palància ser referent de cultura i donar visibilitat al seu patrimoni, com el castell palau dels Ducs de Medinaceli; o atraient més públic en els festivals que es duen a terme en la població vinculats a l'art urbà, el cinema, la fotografia, la literatura o la música.

 

També et pot interessar

stats