Així va la cinquena onada valenciana: un de cada deu municipis ja està en risc extrem

La incidència acumulada de coronavirus supera el miler de casos a Favara, Tavernes de la Valldigna, Torreblanca o l'Olleria 

Dos joves i dos xiquets, en un mercat de Nadal de València aquest dimecres
Dos joves i dos xiquets, en un mercat de Nadal de València aquest dimecres / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El repunt de contagis que ha portat la cinquena onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana s'accelera quan queden a penes dues setmanes per a Nadal. L'última actualització de xifres per poblacions que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal, amb dades del 6 de desembre, constata un creixement generalitzat de la incidència en gran part de la geografia. 

Vora el 12% de municipis valencians, un total de 64, estan amb taxes superiors als 500 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes i se situen, per tant, en risc extrem per propagació de covid-19. En altres paraules, pràcticament una de cada deu poblacions han entrat en el nivell màxim d'alerta que contempla el semàfor del Ministeri de Sanitat pel que fa a risc de contagi. Només un terç del total, 181, es mantenen amb incidències per davall de 50, en l'escenari anomenat "circulació controlada" del virus. 

Una bona part de les xifres més elevades que deixa aquesta cinquena onada —a Espanya és la sisena— s'ubiquen en xicotets municipis, que tenen a penes centenars d'habitants o un miler, on sols un grapat d'infeccions notificades disparen la taxa d'incidència. És el cas, per exemple, de Benicolet, Famorca o Titaigües, que encapçalen el darrer balanç i superen els 2.200 casos per cada 100.000 habitants. 

Però la incidència creix sense control i supera la barrera del miler —el doble del que es considera risc extrem— també en altres municipis més poblats, com ara Favara (1837,06), Tavernes de la Valldigna (1732,93), Torreblanca (1184,07) o l'Olleria (1177,88), on s'ha detectat un nombrós brot escolar amb una vintena d'afectats. Moltes de les poblacions amb els registres més alts s'ubiquen en els departaments sanitaris que més estan patint la nova onada de la pandèmia, fonamentalment Gandia, la Marina Baixa, Castelló i la Ribera.

La transmissió del coronavirus s'accelera i es fa notar també en les ciutats, on es concentren els volums poblacionals més grans. Ja són set les ciutats de més de 20.000 habitants que estan en risc extrem per propagació de la covid, amb incidències que excedeixen els 500 casos en les últimes dues setmanes. Oliva, a la Safor, continua encapçalant el rànquing i és la que pitjor evolució presenta de la pandèmia, amb 812,72 positius per cada 100.000 habitants. La segueix de prop la veïna Gandia (783,66) i després l'Alfàs del Pi (643,65), Alzira (638,66), Benidorm (635,91), Ontinyent (598,42) i Sueca (540,52). També preocupen a Villena i Castelló de la Plana, que es queden a un pas del risc extrem amb 497,73 i 487,19 contagis per cada 100.000 persones, respectivament. 

A pesar que la transmissió està agafant carrera i amenaça de complicar les festes de Nadal, totes les veus expertes coincideixen que les xifres d'incidència no es poden interpretar de la mateixa manera que en onades anteriors per l'alta cobertura vacunal que hi ha entre població, amb vora el 80% immunitzada contra la covid-19. Més enllà de l'augment d'incidència, que se situa en nivells similars als del 2020 per aquestes dates, l'atenció de les autoritats està posada en l'evolució de les hospitalitzacions en planta i ingressos en UCI. Són els indicadors per a mesurar la pressió assistencial els que s'utilitzen per a mesurar la gravetat de la pandèmia i decidir si han d'aplicar-se restriccions. Encara que no hi ha la mateixa correspondència d'onades anteriors entre la velocitat en què pugen les infeccions i els ingressos, el repunt de contagis ja està començant a notar-se en els hospitals.

També et pot interessar

stats