Sanitat Universal creu que la vacunació en menors de 12 anys no arribarà al 90%, però espera una resposta "majoritària"

José Lluch, responsable de Promoció de la Salut de la Conselleria de Sanitat Universal, defensa la immunització en les escoles: "És un entorn amigable i no serà la primera ni l'última vegada que s'utilitze per a vacunar amb seguretat i èxit"

14.12.2021 | Entrevista LNM José Lluch

A menys de 24 hores perquè comence la vacunació infantil contra la covid-19 a la Comunitat Valenciana, els centres educatius arrepleguen a contrarellotge les autoritzacions de les famílies perquè s'administre el fàrmac als menuts de 5 a 11 anys. La immunització comença aquest dimecres a les escoles i, encara que des de la Conselleria de Sanitat Universal veuen difícil que s'arribe a taxes tan altes com en altres vacunes i superar el 90% de cobertura, sí que s'espera una "resposta majoritària" a favor de la vacunació. Ho ha reconegut aquest dimarts el cap del Servei de Promoció de la Salut de la Conselleria de Sanitat Universal, José Lluch, entrevistat en Les notícies del matí d'À Punt.

El responsable és conscient que caldrà "salvar alguns dubtes i temors" de les famílies dels vora 360.000 xiquets i xiquetes que estan cridats a vacunar-se contra el coronavirus per tal de millorar la cobertura i avisa que des del departament liderat per la consellera Ana Barceló faran tot el possible: "Treballarem el que faça falta per a convéncer els pares i les mares que és una mesura que protegeix els seus fills i filles", ha apuntat.

Lluch ha insistit que la vacuna contra la covid-19 és "segura" i "eficaç", i resumeix en tres les raons per a inocular-los la injecció. Primer, perquè permetrà millorar la situació epidemiològica del grup de població menor d'11 anys, actualment el que presenta la incidència acumulada més elevada: 748,65 casos per cada 100.000 habitants, segons l'actualització d'aquest dilluns del Ministeri de Sanitat, una xifra que s'ha multiplicat per deu en l'últim mes. En segon lloc, perquè la vacunació tindrà un "impacte alt" en la normalització del dia a dia dels xiquets en l'actual escenari de la pandèmia i els evitarà, per exemple, haver de fer quarantenes si són contacte estret d'un cas positiu. I finalment, posar una barrera més per a ajudar a limitar la circulació del virus entre la població.

Treballarem el que faça falta per a convéncer els pares i les mares que la vacuna és una mesura que protegeix els fills i les filles

El cap de Promoció de la Salut a la Comunitat Valenciana ha defensat també que la vacunació es duga a terme en els col·legis, una fórmula per la qual han apostat només tres comunitats en tot l'Estat, entre les quals hi ha la valenciana. L'expert ha argumentat que era l'opció "més fàcil" perquè estalviarà temps als progenitors, ja que els menors assisteixen cada dia a classe i això evita haver de portar-los a un altre lloc específic. A més, considera que el centre educatiu és un entorn "amigable" per als xiquets i les xiquetes, on ja se'ls ha vacunat contra altres malalties abans, i que no hauria de generar cap "problema especial": "No serà la primera vegada ni l'última que s'utilitze per a vacunar amb seguretat i èxit", ha remarcat el responsable sanitari.

Respecte a l'escàs termini que s'ha donat a les famílies per a autoritzar la vacunació, a penes 24 hores, Lluch ha reconegut que des de Sanitat Universal els "hauria agradat" tindre "un poc més de temps". Justifica que s'haja apurat el temps en la disponibilitat de les dosis de vacuna de Pfizer, que han arribat a terres valencianes dos dies abans que s'inicie el procediment: "Hem pensat que el més important era començar com més prompte millor i vacunar la major part de l'alumnat abans de Nadal", ha dit. En tot cas, el cap sanitari descarta que les autoritzacions signifiquen "un impediment" perquè tot el dispositiu comence aquest dimecres, ja que els col·legis, ha assegurat, tenen interioritzada aquesta dinàmica i hi ha "un cert costum" en altres activitats.

Finalment, ha explicat que la decisió de permetre als progenitors estar presents en el moment de la vacunació dels fills i les filles s'ha adoptat tenint en compte la diversitat de casos que hi ha en les escoles. "Hi ha xiquets molt autònoms, els pares i les mares dels quals prefereixen que es vacunen a soles perquè és més fàcil que accepten així la vacuna. Però d'altres necessiten un suport major", ha apuntat.

La vacuna pediàtrica de Pfizer conté 10 micrograms en la dosi, és a dir, la tercera part de l'administrada a les persones adultes. Segons els estudis fets fins ara, aquesta quantitat és suficient per a eliminar el perill de patir efectes secundaris entre els menors. Tots rebran dues injeccions separades almenys per huit setmanes, amb excepció de l'alumnat que haja passat la covid, que només en rebrà una.

Hi ha xiquets molt autònoms, els pares i les mares dels quals prefereixen que es vacunen a soles perquè és més fàcil que accepten així la vacuna

Segons el protocol de vacunació establit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en primer lloc, se subministrarà la vacuna a l'alumnat amb necessitats especials. Tot seguit, s’immunitzarà la franja que va dels nou als onze anys, que correspon majoritàriament als cursos de quart a sisé de primària. La vacunació de l'alumnat que té entre 5 i 8 anys es farà més avant, quan així ho disposen les autoritats sanitàries i es notificarà als centres.

També et pot interessar

stats