La Generalitat preveu vacunar l'alumnat d'11 a 9 anys abans de Nadal

No es podrà inocular cap menor sense autorització, que les famílies han de signar abans de dimarts, i cada centre habilitarà un espai específic amb una àrea d'espera postvacunació

Una xiqueta acabada de vacunar, en una imatge d'arxiu
Una xiqueta acabada de vacunar, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

L'arribada de la primera remesa de vacunes pediàtriques contra la covid-19 a la Comunitat Valenciana marca el tret d'eixida per a immunitzar la població menor de 12 anys, l'últim col·lectiu pendent. Vora 330.000 xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys començaran a rebre a partir de dimecres, 15 de desembre, l'antigen de Pfizer, que conté un terç de la dosi administrada a la població adulta. 

La vacunació es durà a terme a les escoles i en horari lectiu, prèvia autorització de les famílies. Es començarà pels centres d'educació especial i els menors immunodeprimits i, posteriorment, se seguirà un orde d'edat descendent, començant pels menors d'11, 10 i 9 anys. L'objectiu és que el 22 de desembre, últim dia lectiu abans de les vacances de Nadal, estiga immunitzat tot l'alumnat que curse estudis entre sisé i quart de primària. La vacunació de l'alumnat que té entre 5 i 8 anys es farà més avant, quan així ho disposen les autoritats sanitàries i es notificarà als centres.

Les conselleries de Sanitat Universal i Educació han posat en marxa un dispositiu que encara ha de perfilar els últims detalls, però ja es coneixen els aspectes fonamentals del protocol que s'ha remés aquest dilluns als col·legis.

  • Orde de vacunació. Amb les 150.000 dosis que han aterrat aquest dilluns a l'aeroport de València, comença una primera fase per a vacunar tot l'estudiantat que curse sisé, cinqué i quart d'educació primària (franja d'11 a 9 anys). En aquesta etapa es vacunarà també, amb caràcter prioritari, l'alumnat de 5 a 11 anys matriculat en els centres d'educació especial i en les aules específiques d'educació especial situades en els col·legis ordinaris. 
  • Caldrà autorització. Els col·legis seran els encarregats de fer arribar a mares, pares i tutors legals de l'alumnat aquest mateix dilluns, 13 de desembre, el document necessari per a autoritzar la vacunació en l'àmbit escolar, així com un qüestionari previ que haurà d'omplir-se. Els centres hauran de tindre la documentació signada al llarg del matí de l'endemà, 14 de desembre.
Així és l'autorització que hauran de signar les famílies de l'alumnat
Així és l'autorització que hauran de signar les famílies de l'alumnat / À Punt NTC
Així és el qüestionari previ a la vacunació
Així és el qüestionari previ a la vacunació / À Punt NTC
  • Coordinació amb els centres de salut. Posteriorment, la persona responsable de la covid-19 que cada centre ha designat en el curs comunicarà el nombre d'autoritzacions recollides a la comissió de centres educatius (Educovid) de la qual formen part el centre de salut pública de referència i la direcció d'Atenció Primària del departament de salut. Amb aquest llistat es farà l'estimació de dosis necessàries per escoles per a immunitzar l'alumnat. No podrà vacunar-se ningú que no dispose de l'autorització signada.
  • On es vacunarà. Cada centre educatiu habilitarà un espai com a punt de vacunació. Sempre que siga possible comptarà amb entrada i eixida diferents perquè no coincidisca l'alumnat que espera a vacunar-se amb el que ja ha rebut la injecció. Hi haurà també una àrea d'identificació prèvia. S'haurà de comptar també amb un espai pròxim per a l'espera postvacunació i l'atenció, per part del personal sanitari, de qualsevol esdeveniment advers que es puga produir després de la punxada. 
  • El dia de la vacuna. La Conselleria de Sanitat Universal desplaçarà a tots els col·legis equips de vacunació, formats per professionals sanitaris. L'alumnat acudirà a l'espai de vacunació i seguirà el circuit establit. El flux per a cada equip serà ordenat i es comptarà amb l'ajuda del personal del centre educatiu per a organitzar les entrades. Cada tutor/a d'un grup acudirà a l'espai de vacunació amb l'alumnat del seu grup que tinga l'autorització necessària i esperarà en la porta fins que tots els xiquets i xiquetes de la classe hagen rebut la vacuna. 
  • Quinze minuts d'espera. L'equip sanitari, una vegada comprovada l'autorització, verificarà les possibles contraindicacions a la vista de la informació facilitada per la família i l'estat vacunal. Si tot és correcte, se li administrarà el preparat a l'alumnat, que passarà després a l'àrea d'espera postvacunació. Hi hauran d'estar un mínim de quinze minuts sota la supervisió de l'equip sanitari per a descartar qualsevol reacció adversa.
  • Tasques de neteja. La direcció del centre prendrà les mesures necessàries per a netejar i desinfectar les instal·lacions una vegada acabe la jornada de vacunació. 

També et pot interessar

stats