Compte arrere per a la vacunació pediàtrica: tot el que cal saber

Aquest dilluns han arribat les primeres 150.000 dosis destinades als xiquets i les xiquetes immunodeprimits, a l'alumnat de centres d'educació especial i als menors de nou a onze anys

Un menut rep la vacuna contra la covid-19
Un menut rep la vacuna contra la covid-19 / Shutterstock

Comença el compte arrere per a la vacunació d'uns 330.000 xiquets i xiquetes de cinc a onze anys a la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Públic ha rebut aquest dilluns les primeres 150.000 dosis de la vacuna pediàtrica de Pfizer, que s'administraran a partir de dimecres a l'alumnat immunodeprimit, al dels centres d'educació especial i als menuts i menudes de nou a onze anys.

Perquè el procediment siga ràpid i tan còmode com siga possible, Sanitat ha designat els centres escolars com a punts de vacunació per a aquesta franja d'edat. Així, els xiquets i les xiquetes començaran a vacunar-se amb aquesta primera tanda, i es continuarà amb la segona amb els menors de cinc a nou anys, que s'espera en la primera setmana de 2022.

La vacunació sols es farà als xiquets i les xiquetes que tinguen l'autorització firmada del pare, mare o tutor legal. El document està a l'espera de rebre el vistiplau de l'Advocacia de la Generalitat i, tot seguit, s'enviarà als centres educatius. Seran els tutors i les tutores els que el remetran a les famílies de l'alumnat, perquè el firmen.

Dimecres serà un dia clau per a l'avanç de la vacunació a la Comunitat Valenciana, tenint en compte que els menors d'onze anys lideren els registres d'incidència en la cinquena onada de la pandèmia.

Aquests són els punts més rellevants de la vacunació pediàtrica.

Quan i on comença la vacunació?

La vacunació s'inicia aquest dimecres, 15 de desembre, als centres escolars i es farà al matí en horari lectiu. A banda de la sala de vacunació, el centre haurà de proporcionar un espai perquè l'alumnat puga reposar durant els quinze minuts següents a l'administració del vaccí. Els pares no podran entrar a la sala de vacunació.

A qui es vacuna?

La vacunació pediàtrica està dirigida als xiquets i les xiquetes d'entre cinc i onze anys. En primer lloc, es vacunarà els menuts immunodeprimits, a través dels serveis sanitaris dels hospitals en què són atesos, i l'alumnat d'educació especial. Posteriorment, igual que en la resta de població, se seguirà l'ordre d'edat i se li administrarà a la xicalla d'onze, deu i nou anys.

Amb el segon lot de dosis, que s'espera que arribe en la primera setmana de gener de 2022, es vacunarà en orde d'edat descendent dels nou als cinc anys.

Com és la vacuna per a la població infantil?

La vacuna pediàtrica de Pfizer conté un terç de la quantitat injectada a la població adulta. Igual que amb els adults, als xiquets i xiquetes se'ls posarà una doble pauta, però espaiada en huit setmanes i no en tres, com s'ha fet fins ara en tots els altres trams d'edat.

Pel que fa als menors que hagen patit la covid, aquests només rebran una dosi del vial, administrada quatre setmanes després del diagnòstic de la infecció.

Es necessita l'autorització dels pares per a administrar la vacuna?

Sí, només s'immunitzarà els xiquets i xiquetes que tinguen l'autorització firmada per la mare, el pare o el tutor legal. El tutor de la classe serà l'encarregat de fer-li-la arribar als pares, i una vegada firmada, entregar-la al personal sanitari responsable.

Què passa si no autoritze la vacunació del meu fill o filla?

La vacunació pediàtrica no és obligatòria i mentre es vacuna l'alumnat que compta amb l'autorització dels pares, els que no es vacunen romandran a la classe. No obstant això, una vegada finalitzada l'administració del vaccí de l'alumnat, desapareixeran les aules bambolla i, si es detecta un positiu en classe, sols hauran de confinar-se a casa els xiquets no vacunats.

És segura la vacuna per a les criatures?

Els professionals de pediatria remarquen la seguretat d'administrar el vaccí als menors d'onze anys. La vacunació pediàtrica suposa una barrera més a la circulació del virus, sobretot en aquest col·lectiu que lidera els registres d'incidència en la cinquena onada de la pandèmia, amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats