Maria Garcés, pediatra: "Espere que els pares i les mares siguen conscients que és una vacuna sense riscos"

La doctora i investigadora de Fisabio remarca que immunitzar els menuts de 5 a 11 anys contribuirà a frenar l'avanç de la pandèmia i els ajudarà a normalitzar les relacions socials

09.12.2021 | Entrevista LNM María García Sánchez

La Conselleria de Sanitat Universal ha començat ja a preparar el dispositiu per a vacunar contra la covid-19 els més de 360.000 xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys que hi ha a la Comunitat Valenciana. Mentre es perfilen els detalls del procediment i es decideix en quins espais és més convenient dur a terme la immunització, els i les professionals de pediatria animen les famílies a vacunar els menuts i remarquen, sobretot, la seguretat de l'antigen. "Espere que els pares i les mares siguen conscients que estem parlant d'una vacuna sense riscos", ha incidit entrevistada en Les notícies del matí Maria Garcés, doctora en Medicina, especialista en Pediatria i investigadora adscrita a l'Àrea de Vacunes de Fisabio.

L'experta ha recordat en el matinal radiofònic d'À Punt que el preparat contra la covid no és la primera vacuna que s'utilitza en menuts i ha incidit que hi ha "dades consistents" que n'avalen la seguretat. I ha posat un exemple clarificador: als Estats Units ja s'ha administrat l'antigen a vora cinc milions de menors sense que s'haja registrat cap reacció adversa que puga considerar-se greu. "La notícia no podria ser millor per a compartir-la amb les famílies", ha celebrat.

Precisament els menors d'11 anys, l'únic col·lectiu poblacional desprotegit contra el coronavirus, encapçalen els contagis en aquesta cinquena onada de la pandèmia. En l'últim mes i mig la incidència s'ha multiplicat per tretze i està disparada, amb 568,12 casos per cada 100.000 habitants. La majoria presenten símptomes lleus o són asimptomàtics, però la pediatra adverteix que no estan exempts de patir alguna complicació per covid-19.

Garcés ha destacat en qualsevol cas que vacunar aquest tram d'edat és fonamental, també, per a restringir la propagació del virus i fer un pas més cap a la immunitat de grup. "Com més població vacunada hi haja, menys possibilitat hi haurà que aquest coronavirus es transmeta entre persones. La vacunació infantil s'ha de notar en la circulació", ha assegurat la doctora.

Ha destacat també que administrar el sèrum protector als xiquets i xiquetes ajudarà a equiparar-los a les persones adultes perquè puguen "tindre més normalitat en les relacions socials". Permetria, per exemple, ser "més laxes" en els espais oberts, on no seria necessari que portaren mascareta per a jugar amb els amics i amigues.

La vacunació infantil s'ha de notar en la circulació del virus

La vacunació dels menuts repercutirà també en el funcionament de les escoles, on es reduiran els confinaments a què obliga el fet de tindre un contagi en classe. La pediatra ha explicat que serà el Ministeri de Sanitat el que concrete el nou protocol, però veu probable que amb l'alumnat vacunat es podrà continuar assistint al col·legi tot i ser contacte estret d'un positiu, i que la infecció s'haurà de descartar amb una PCR realitzada set dies després del contacte.

El protocol de vacunació aprovat a Espanya estableix que els menuts i menudes rebran dues dosis de Pfizer amb una quantitat inferior del preparat —un terç del que s'ha inoculat als adults— i separades per huit setmanes. L'especialista ha afirmat que hi ha evidència científica que amb una dosi menor "l'efecte d'eficàcia és el mateix". Pel que fa a l'espaiament, ha argumentat que també ha quedat demostrat que separar les dosis més temps "produeix inclús una resposta d'anticossos millor".

En aquest moment tenim evidència que separar les dosis més temps produeix inclús una resposta d'anticossos millor

La pediatra considera probable que el dispositiu de vacunació emularà el de la població general i començarà pels infants que presenten més risc, mentre que a la resta se'ls anirà punxant en funció de l'edat. Preguntada per quin és el lloc més convenient, ha remarcat que tant les escoles com els centres de salut són "opcions factibles" i que la Comunitat Valenciana ja té una infraestructura creada. A falta de conéixer la decisió final de la Generalitat, s'ha mostrat convençuda que la vacunació dels xiquets i xiquetes serà "ràpida" i no presentarà cap problema.

També et pot interessar

stats