Els pediatres avalen la vacunació a xiquets: "Si no, mai aconseguirem la immunitat de grup ni erradicar la Covid-19"

Fernando García Sala, president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària, insisteix que la injecció és segura i efectiva per a frenar els brots a les escoles

Xiquetes i xiquets amb mascareta en una escola
Xiquetes i xiquets amb mascareta en una escola

El col·lectiu dels pediatres celebren la llum verda des de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) perquè s'administre la vacuna contra el coronavirus en xiquets de cinc a onze anys. "És una bona notícia", ha resumit Fernando García Sala, president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (Sepeap). Entrevistat aquest divendres en Les notícies del matí, l'especialista ha remarcat que els beneficis de punxar l'antigen als menuts superen els riscos perquè suposen un 10% de la població. Sense ells, ha alertat, serà molt difícil arribar a la immunitat de ramat necessària per a superar la pandèmia, que la comunitat científica situa en més del 90% de població vacunada: "Si no els vacunem, mai aconseguirem la immunitat de grup ni erradicar la Covid-19", ha assegurat. 

Segons la recomanació de l'EMA, se'ls inocularà el preparat de Pfizer —comercialitzat sota el nom de Comirnaty—, però amb una dosi més baixa que la població adulta. Concretament, deu micrograms en lloc de trenta. El que sí que es manté és la pauta de vacunació: dues injeccions amb tres setmanes de diferència. 

García Sala ha llançat un missatge de tranquil·litat als progenitors i ha recordat que els estudis clínics que s'han dut a terme per a provar el fàrmac en xiquets entre cinc i onze anys han sigut exitosos i evidencien que "els efectes secundaris són mínims". "Quan es decideix administrar una vacuna és perquè estem segurs i tenim ferramentes per a poder dir que la vacuna és segura i eficaç per als menuts", ha assegurat. 

Davant l'augment d'incidència del coronavirus entre els menors d'onze anys —261,56 casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat— i amb el matalaf que suposa tindre el vistiplau de la FDA nord-americana i l'EMA quant a seguretat i eficàcia, els professionals en pediatria són clars: el consell és vacunar-los.

Creuen que la vacuna, a més d'ajudar a eliminar la pandèmia, serà efectiva per a frenar els brots i les quarantenes a les escoles. La xifra d'aules confinades per casos de coronavirus s'ha triplicat des de l'inici de novembre, segons constaten les dades que setmanalment proporciona la Conselleria d'Educació. Però si els estudiants d'educació primària estan immunitzats, ha explicat el president de Sepeap, no caldrà enviar-los a casa en quarantena quan tinguen contacte amb un positiu al centre, sempre que donen negatiu en una PCR. Això permetrà que "l'activitat escolar podrà tornar més a la normalitat", ha assenyalat. 

Finalment l'expert ha alertat que enguany, a banda de créixer els casos de coronavirus entre els menors, també s'estan incrementant les malalties infeccioses respiratòries perquè s'han relaxat mesures, com ara la rentada de les mans. 

També et pot interessar

stats