Mascareta obligatòria en mascletaes, revetles i la Romeria de les Canyes, però no en les ofrenes

El president Ximo Puig detalla la normativa que regirà les celebracions als municipis valencians una vegada superada la cinquena onada de la pandèmia

Imatge d’arxiu de les falleres en l'Ofrena 2021
Imatge d’arxiu de les falleres en l'Ofrena 2021

Mascareta obligatòria en aglomeracions i seus festeres amb ventilació adequada. Són les dues directrius fonamentals que regiran les celebracions de les Falles i la Magdalena previstes per al mes de març a la Comuntitat Valenciana, segons ha donat a conéixer aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de mantindre una reunió de treball amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, i altres responsables del departament per a acordar el protocol de recomanacions i obligacions que s'aplicarà en aquestes festes i la resta de celebracions previstes en altres municipis valencians a partir d'ara.

Quan serà obligatòria la mascareta a les Falles i la Magdalena?
Quan serà obligatòria la mascareta a les Falles i la Magdalena? / Marta Galindo

La premissa de la Generalitat, una vegada constatat el retrocés de la cinquena onada de la pandèmia, és permetre que se celebren festes, però amb la "màxima seguretat possible" perquè el coronavirus "encara està present", ha resumit el cap del Consell en una roda de premsa posterior a la trobada amb tècnics de la Conselleria de Sanitat Universal. "És hora ja de començar una primavera de recuperació i les Falles i la Magdalena formen part d'aquest esperit", ha assenyalat Puig. 

Les pautes bàsiques acordades no estan destinades només a regular les Falles i la Magdalena de 2022, que s'acosten a la normalitat prepandèmia. La idea del govern valencià és, més prompte, que el document resultant funcione com una guia per a tots els ajuntaments i els servisca de marc general per als festejos que se celebren a partir d'ara, sense perjuí que després puguen modificar-les en l'àmbit de les competències municipals. 

La Romeria de les Canyes i les revetles, amb mascareta

El protocol valencià pren com a punt de partida la normativa estatal, que elimina l'obligatorietat de dur mascareta en espais a l'aire lliure sempre que es puga mantindre la distància de seguretat. Suposa, en la pràctica, que aquest element protector sí que haurà de portar-se posat en actes d'afluència massiva com ara les mascletaes o els castells de focs artificials, segons ha precisat la secretària autonòmica de Salut Pública. També en esdeveniments no ordenats on es pugen produir tumults, per exemple, la Romeria de les Canyes de Castelló de la Plana o les revetles. 

Per contra, no serà necessària —encara que sí recomanable— per a les persones que participen en actes ordenats, com la tradicional ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, a València, o a la Mare de Déu de Lledó, a Castelló. Tampoc en les desfilades de Moros i Cristians. Però sí que serà indispensable portar-la si s'hi acudeix com a públic.

El president ha precisat que no es contempla la possibilitat d'introduir restriccions d'aforament en cap dels actes festius i ha descartat controls a les mascletaes de les Falles. "Els únics controls que hi ha són els previstos per a esdeveniments esportius", ha aclarit.

Regulació a les seus festeres

Pel que fa als locals de les comissions festeres, com els casals fallers o les seus de les colles a Castelló de la Plana, es regiran per la mateixa normativa aplicable a la restauració i l'oci nocturn. Es permetran celebracions en aquests recintes, però la mascareta serà obligatòria quan no s'estiga consumint si es tracta de locals tancats, que hauran de tindre una ventilació adequada. Perquè els envelats es consideren recintes a l'aire lliure hauran de tindre com a mínim dos laterals oberts; en el moment que es tanquen, passen a regir-se per les directrius dels espais interiors. 

La millora epidemiològica de les dues últimes setmanes per la caiguda dels contagis de covid-19 constata que el pitjor de la cinquena onada ja ha quedat arrere. Seguint la tendència de la majoria d'autonomies, la Comunitat Valenciana es prepara per a recobrar la normalitat i comença a revocar gradualment gran part de les mesures sanitàries que havia implantat per a fer front al pic d'incidència. 

Segons va confirmar Ximo Puig mateix el passat cap de setmana, a partir del dimarts 1 de març ja no se sol·licitarà el certificat covid, la ferramenta estrela del govern valencià per a fer front a aquesta última onada. El president ha avançat aquest dilluns que si l'evolució de la pandèmia continua com fins ara, la Generalitat estudiarà a partir de la setmana vinent una rebaixa "important" en les restriccions sanitàries que encara hi ha vigents. 

Joan Ribó: "Seran unes Falles normals, amb mascareta en grans aglomeracions"

Un dels primers que s'ha pronunciat després que s'ha conegut el protocol fixat per la Generalitat per a festejos que tinguen lloc en els pròxims mesos és l'alcalde de València, Joan Ribó. En el programa A la Ventura ha resumit com seran les Falles de 2022: "Seran unes Falles normals, però amb mascareta en les grans concentracions". Segons ha avançat, la Junta Local de Seguretat de la ciutat es reunirà aquest dimecres per a acabar de perfilar els detalls que s'aplicaran específicament en les festes josefines, encara que ja s'han descartat els límits d'aforament en tots els actes fallers.

Sobre la Crida, acte que obri el calendari faller i que se celebrarà el diumenge, 27 de febrer, Ribó ha confirmat que caldrà dur la mascareta posada i que el consistori impulsarà una campanya de sensibilització per a conscienciar sobre la normativa sanitària. A més, s'ha mostrat conevençut que les comissions falleres treballaran perquè es complisquen les normes.

També et pot interessar

stats