Aquesta és la regulació covid per a les Falles, la Magdalena i els Moros i Cristians

Salut Pública ha elaborat un dossier amb recomanacions i normes per a desfilades, espais de menjar, ofrenes i actes pirotècnics, entre altres

L'ambient festiu està present en les Falles a pesar de les restriccions
L'ambient festiu en les Falles de setembre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat a conéixer aquest dilluns algunes de les normes per a les pròximes festes a la Comunitat Valenciana, després d'una reunió de treball amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, i altres responsables del departament.

La intenció és adaptar tots els actes i festivitats a la normativa sanitària vigent. La Direcció General de Salut Pública ha elaborat un dossier destinat a definir un protocol per a les festes populars, així com els actes de la Magdalena de Castelló, les Falles i les celebracions de Moros i Cristians. 

Les normes genèriques aplicables per a qualsevol celebració són les següents: 

  • Menjar i beure

Es farà preferentment a l'aire lliure, mitjançant la instal·lació d'envelats amb un màxim de dos laterals o en carrers delimitats, prèvia concessió de permís municipal. En tot cas, utilitzaran la normativa específica d'hostaleria i restauració en el moment de la celebració. Els llocs de menjar ambulant hauran de prendre mesures per mantindre la distància en la cua. 

  • Ús de mascareta

No s'exigeix dur la mascareta posada als participants, sempre que desenvolupen l’activitat a l’aire lliure. L’ús serà obligatori per al públic assistent i en el transport públic, seguint les normes d’ús d’aquest mitjà.

  • Delimitació dels espais 

La limitació dels espais estarà senyalitzada amb normes i recomanacions sobre la covid. És recomanable que cada organització tinga la figura de coordinador covid per aplicar les normes sanitàries. També es difondran missatges al públic i participants per a ser responsables i complir les normes.

  • Desfilades i ofrenes

L'ús de la mascareta serà obligatori per al públic, excepte per als menors de sis anys. No s'exigeix als participants.

  • Cercaviles

Es recomana la mascareta, tant per a participants com per al públic que hi puga assistir, excepte per a les persones menors de sis anys.

  • Regulació d’espais polivalents i seus festeres

Les activitats habituals es faran amb mascareta de manera obligatòria en interiors i ventilació creuada. 

  • Espectacles pirotècnics

L’ús de la mascareta serà obligatori. Les entitats promotores i les empreses pirotècniques prendran mesures per a ordenar el flux de persones en la mesura dels possibles. Els castells de focs artificials es dispararan preferentment des de zones que permeten la visualització sense que es produïsquen aglomeracions i, sempre que siga possible, es promourà la realització virtual o en retransmissió en directe dels festejos pirotècnics. 

Normes específiques per a Moros i Cristians

  • Entrades, dianes, actes d'arcabusseria, ofrena i altres desfilades

Per evitar les aglomeracions, es recomana establir itineraris flexibles, que puguen modificar-se, així com els punts de reunió previs a l’acte i l'horari de desfilada. Es procurarà que els músics se situen separats dels festers participants i també entre ells. Finalment, la comitiva participant es dissoldrà de manera progressiva i ordenada.

  • Ambaixades

Es recomana que es facen a l'aire lliure o en espais amb ventilació suficient i distància de seguretat entre el públic i els participants. 

Normes específiques per als actes fallers

  • Arreplega del ninot

L'ús de la mascareta és obligatori, excepte per als menors de sis anys, també durant el desplaçament a l'Ofrena en transport col·lectiu, on es farà seguint les normes d'ús del mitjà de transport.

  • Plantà

És una activitat de preparació que es desenvolupa íntegrament a l'aire lliure. 

Per tant, la comissió pot participar i ajudar l'artista faller al costat dels seus treballadors, mantenint les mesures i obligacions generals per a la ciutadania i l'ús de la mascareta.

  • Despertà

L’ús de la mascareta és recomanable. Aquests actes, amb àmbit en la demarcació de la comissió fallera, es desenvoluparan amb distanciament social.

  • Cercaviles

L’ús de la mascareta és recomanable. S'haurà d'organitzar per evitar en la mesura del possible les aglomeracions, amb itineraris flexibles que podran modificar-se en qualsevol moment per a complir aquesta finalitat. Es procurarà que els músics se situen separats dels fallers participants. 

  • Ofrena i cavalcades

L'ús de la mascareta és obligatori per al públic, excepte per als menors de sis anys. Els participants no estan obligats a dur-la. 

També s’establiran itineraris flexibles i modificables per evitar aglomeracions, així com els punts de reunió previs a l’acte i l'horari de desfilada, considerant el nombre previst de participants per a assegurar en tot moment que hi ha espai suficient. Finalment, la comitiva participant es dissoldrà de manera progressiva i ordenada.

  • Visites a les falles

Per evitar aglomeracions als voltants de la falla, es recomana gestionar les cues amb normes de distanciament i amb senyalització visible pel públic, així com establir altres mesures organitzatives (cita prèvia per a la visita, visites virtuals, entre altres).

  • Cremà

Es recomana prendre mesures organitzatives per a assegurar espai suficient i evitar les aglomeracions.

  • Campionats interns (de truc, etc.) i altres activitats en casals fallers

Es podran fer seguint la normativa sanitària vigent per a activitats festeres tradicionals situades en els municipis de la Comunitat Valenciana, regulades en el Decret 28/2011, del Consell.

Normes específiques per als actes de la Magdalena

  • Despertà

L’ús de la mascareta és recomanable. Es desenvoluparà amb distanciament social.

  • Romeria

L'ús de la mascareta serà obligatori per a les persones participants, excepte els menors de sis anys.

  • Ofrena, Cavalcada, desfilades i Pregó

L'ús de la mascareta serà obligatori per al públic, excepte per als menors de sis anys. No serà obligatori per als participants. Per evitar les aglomeracions, s'haurà d'organitzar amb itineraris que podran ser modificats si és necessari. Els punts de reunió previs a l'acte i l'horari es determinaran tenint en compte el nombre previst de participants per a assegurar en tot moment que hi ha espai suficient. La comitiva es dissoldrà de manera progressiva i ordenada.

  • Visites a les gaiates

Es recomana implantar, en la mesura que siga possible, mesures organitzatives que eviten les aglomeracions als voltants.

  • Encesa, vítol i altres actes multitudinaris

Per evitar les aglomeracions, s’hauran d’organitzar tenint en compte el nombre previst de participants i assegurar l’espai suficient. Les demarcacions de l'espai estaran senyalitzades amb normes i recomanacions sobre la covid.

També et pot interessar

stats