Margarita del Val: "Mentre no sorgisca una altra variant, estarem prou tranquils"

La viròloga del CSIC incideix que cal centrar els esforços a protegir els col·lectius més vulnerables davant de la covid-19

La viròloga del CSIC Margarita del Val
La viròloga del CSIC, Margarita del Val, aquest divendres en 'A la ventura' / A Punt NTC

La investigadora i viròloga del CSIC Margarita del Val se suma als missatges optimistes de l'Organització Mundial de la Salut dels últims dies en què pronostiquen un període llarg de calma una vegada superem la sisena onada de la pandèmia, marcada indiscutiblement per òmicron. Comparteix la premissa, però amb un lleuger matís que ha explicat aquest divendres en el programa A la Ventura: "Mentre no sorgisca una altra variant, tindrem una època prou tranquil·la", ha dit l'experta. 

Tot i l'esperançador panorama, Del Val recorda que cal seguir alerta, amb la comunitat científica "ben vigilant", perquè no hi ha certesa de quan s'originarà la següent variant del coronavirus, ni tan sols si n'hi haurà de noves. "Pot sorgir demà, d'ací dos anys o més avant", ha dit. Mentrestant ha destacat que cal aprofitar les lliçons apreses amb òmicron, una variant que "ha sigut molt diferent de les anteriors" i demostra que poden sorgir-ne de noves, "en qualsevol moment i més distintes del que esperem". 

Òmicron ha sigut molt diferent de les variants anteriors i ens ha donat el sobresalt que poden sorgir-ne altres més diferents del que esperem i en qualsevol moment

La viròloga ha remarcat també la part positiva que ha deixat l'allau de contagis que ha provocat òmicron a tot Espanya, fonamentalment una "immunitat excel·lent", i augura un escenari de calma epidemiològica mentre aquesta variant continue circulant. "Ens ha obligat a infectar-nos moltíssim i ha trobat un nínxol per a perpetuar-se, just el que no era accessible a delta: tots els que tenim immunitat davant d'aquesta segona variant, que som la immensa majoria dels espanyols i espanyoles, bé per vacunació, infecció o ambdues", ha resumit. Les vacunes i la immunitat de grup han contribuït al fet que tinguem una malaltia més lleu, ha explicat Del Val, que, tot i això, adverteix que no se sap si la següent variable que isca serà més lleu o no. 

Les mascaretes, per als interiors

Preguntada per la decisió del govern espanyol de revertir l'ús obligatori de les mascaretes en el carrer a partir de dijous que ve, la també immunòloga ha deixat clar que el més important és concentrar-se en els llocs on hi ha més risc de contagi, "clarament en els interiors". És en aquest tipus d'espais, generalment associats a la cultura i l'oci, però també en llocs de treball, on més han de protegir-se les persones per a previndre la infecció: "Creiem que mantenint la distància de seguretat ens podem llevar la mascareta, però si coincidim amb moltes persones en la mateixa estança estarem respirant l'aire dels altres", ha dit Del Val. 

Ens hem de concentrar particularment en les persones més vulnerables, no sols en els llocs interiors on l'aire és pitjor i hem de portar màscara

La científica del CSIC ha incidit, a més, que cal fer esforços per a protegir els col·lectius més vulnerables davant de la covid-19, aquells en què la vacuna pot fer menys efecte. Fonamentalment majors i persones amb el sistema immunitari afeblit. Els ha recomanat dur la mascareta "sempre que siga possible", i també a les persones de l'entorn que estan amb elles. 

Finalment, ha llançat un missatge a la població reticent davant de les vacunes aprovades contra el virus perquè tenen tecnologia innovadora —com és el cas de Pfizer i Moderna, basades en l'ARN missatger—. Hi ha vacunes recentment autoritzades, per exemple Novavax, o altres en camí de fer-se realitat com l'espanyola Hipra, que funcionen com les clàssiques i es basen únicament en proteïnes. Fàrmacs que podrien ser una alternativa per a qui no s'ha volgut inocular les dosis autoritzades fins ara. 

També et pot interessar

stats