Les mascaretes deixaran de ser obligatòries al carrer dijous

El Consell de Ministres aprovarà dimarts el reial decret que retira l'exigència de portar-la a l'aire lliure davant la milora de la situació epideomiològica

Una mare i les seues filles passejant amb mascareta a l'aire lliure
Una mare i les seues filles passegen amb mascareta a l'aire lliure / Efe

La mascareta al carrer torna a tindre els dies comptats. Amb una sisena onada de la pandèmia clarament ja en recessió, el govern espanyol ha decidit posar data de caducitat a l'obligació de portar-la en espais a l'aire lliure: serà la setmana que ve. El Consell de Ministres del dimarts que ve, 8 de febrer, té previst aprovar el reial decret que n'eliminarà l'ús obligatori en exteriors i la mesura entrarà en vigor "si tot va bé" dos dies després, el dijous 10 de febrer. Segons ha explicat en declaracions a Efe la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la intenció de l'executiu espanyol és que el nou decret es publique en el Butlletí Oficial de l'Estat dimecres i que estiga vigent l'endemà.

Prèviament, la ministra donarà compte de la mesura als consellers autonòmics de Sanitat en un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que ha convocat per al dilluns. De fet, els detalls de la norma encara estan ultimant-se, han indicat fonts del departament liderat per Darias.

La flexibilització arribarà justament quan es compleix una setmana des que el Congrés va convalidar el decret per a prorrogar, precisament, l'ús obligatori d'aquest element protector en una controvertida votació. I en un clima de pressió alimentat per algunes comunitats autònomes, com ara Castella i Lleó, Madrid o Galícia, perquè alce la mesura en considerar que ja no és necessària davant la davallada dels contagis. Des de la Comunitat Valenciana, el president Ximo Puig se sumava al debat reivindicant el caràcter "simbòlic" de la mascareta per a conscienciar la ciutadania que la pandèmia encara no ha acabat i apostava per una retirada "prudent". En els últims dies, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha insistit que la revisió de la norma estava prop i que l'ús obligatori de les mascaretes al carrer seria durant temps estrictament imprescindible

L'amenaça que dibuixava la nova variant òmicron justament a les portes de Nadal va portar el govern espanyol a decidir endurir l'ús de la mascareta el passat 22 de desembre —aleshores necessària només en interiors o en espais concorreguts a l'aire lliure quan no era possible mantindre la distància de seguretat— per a generalitzar-lo també en exteriors. Va ser, de fet, una de les principals mesures adoptades en la Conferència de Presidents que va convocar l'executiu de Pedro Sánchez per a avaluar com frenar la sisena onada. 

La bona evolució epidemiològica fa ara canviar de criteri el govern. La incidència acumulada de coronavirus encadena pràcticament ja dues setmanes a la baixa en el conjunt d'Espanya i se situa actualment en 2.420 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, segons l'actualització que ha fet el Ministeri de Sanitat aquest dijous. A la Comunitat Valenciana, encara que el descens s'ha iniciat amb més retard i la taxa està vora mil punts per damunt de la mitjana estatal (3.547,31), la corba dibuixa una caiguda pronunciada. També es consolida la davallada en la resta d'indicadors de la pandèmia tant en el territori valencià com a Espanya, amb la pressió assistencial i les morts per covid-19 estabilitzades.

També et pot interessar

stats