Els municipis valencians on ja cauen els contagis

La cinquena onada de la pandèmia va quedant arrere en el territori amb les comarques del sud encapçalant el descens

Vacunació de terceres dosis en l'hospital de campanya d'Alacant
Vacunació de terceres dosis en l'hospital de campanya d'Alacant / Twitter: @GVAsalualicante

La cinquena onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana va perdent força a poc a poc i la corba de contagis comença ja a dibuixar un camí descendent. Les veus expertes assenyalen que el pic d'incidència ha quedat arrere i els indicadors epidemiògics ja constaten aquesta tendència a la baixa, més acusada en alguns punts del territori. Les dades per municipis que la Conselleria de Sanitat Universal ha publicat aquest dimarts evidencien que la covid-19 està en remissió en vora 150 poblacions, on la incidència acumulada ha caigut més d'un 10% si es compara amb la taxa que presentaven ara fa dues setmanes. 

Els descensos més significatius es donen majoritàriament en poblacions molt menudes, a penes d'un centenar de residents, en què els registres de casos per cada 100.000 habitants pateixen grans fluctuacions precisament per l'escassa població, que distorsiona l'estadística. És el cas de Palanques, Tollos, Famorca, la Torre de les Maçanes, Benillup o la Font de la Reina. En els últims quinze dies, tots han passat de tindre xifres d'incidència per damunt o fregant els 2.000 casos a zero en el balanç més recent. Una caiguda, per tant, del 100%. 

Però en la llista també apareixen altres pobles més grans on la cinquena onada va perdent espenta, gran part ubicats en les comarques del sud. La radiografia de les onades anteriors es repeteix, ja que la part meridional del territori que millor va resistir l'envit del virus i ara és la que encapçala la remissió dels contagis. Destaquen les caigudes a Xixona (-53,64%), el Pinós (-46,53%), Banyeres de Mariola (-44,36%) o Los Montesinos (-34,62%). La covid-19 també retrocedeix, encara que amb menys força, en punts del nord. Per exemple, Peníscola (-21,27%), Benicàssim (-19,03%) o l'Alcora (-15,63%). 

En les grans ciutats la caiguda no és de moment tan pronunciada, tot i que en una desena d'urbs la incidència acumulada de la covid-19 s'ha enfonsat entre un 26% i un 10% en les últimes dues setmanes. És el cas, de més a menys baixada, d'Ibi, Mutxamel, Benidorm, el Campello, Manises, Sant Vicent del Raspeig, la Vall d'Uixó, Oliva, Sant Joan d'Alacant, Calp i Alacant.

La que ha sigut fins ara l'onada de coronavirus més explosiva, impulsada per òmicron i comptabilitzada a Espanya com la sisena, manté encara la Comunitat Valenciana en alerta per l'allau de contagis en moltes poblacions que continuen sense tocar el pic. La incidència continua pujant en més de 300 i pràcticament es triplica en municipis del Camp de Túria i l'Horta com ara l'Eliana, Benetússer, la Pobla de Vallbona, Massanassa, Rocafort o Vilamarxant. També hi ha augments importants al sud: al Pilar de la Foradada els contagis es multipliquen per tres en la darrera quinzena i a Rojals o Guardamar per més de dos. 

Gener ha trencat tots els rècords pel que fa a transmissibilitat del coronavirus, però gràcies a les vacunes i a la menor simptomatologia atribuïda a la nova variant, l'impacte de la pandèmia ha sigut menys greu en els hospitals i la mortalitat.

També et pot interessar

stats