OMS: "Europa està per primera vegada en una situació única per a controlar la pandèmia"

El director de l'organització a Europa, Hans Kluge, manté que la vacunació, el gran nombre d'infectats i la menor severitat d'òmicron poden generar un canvi d'estratègia

Un xiquet rep la vacuna contra la covid a València
Un xiquet rep la vacuna contra la covid a València / Paco Poyato (Europa Press)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha manifestat aquest dijous que l'alt índex de població vacunada i infectada i la menor severitat de la variant òmicron proporcionen a Europa la possibilitat de controlar la pandèmia de coronavirus i impulsar un canvi d'estratègia.

"La pandèmia no ha acabat, però per primera vegada estem en una situació única per a controlar-la", ha dit en roda de premsa el director d'OMS-Europa, Hans Kluge.

Kluge ha ressaltat, no obstant això, que la setmana passada es van registrar dotze milions de nous casos a la regió europea de l'OMS –que comprén 53 països, diversos d'Àsia Central–, la xifra més gran des de l'inici de la pandèmia, i que els ingressos hospitalaris continuen augmentant, encara que a menor ritme i no en vigilància intensiva, mentre que les morts es comencen a estancar.

Segons l'OMS, el 30% de tots els casos de covid notificats a la regió europea des de l'inici de la pandèmia s'han registrat enguany.

"Aquest context, que no havíem viscut fins ara en la pandèmia, ens deixa amb la possibilitat d'un llarg període de tranquil·litat i un nivell més alt de defensa de la població contra qualsevol recrudescència de la transmissió, fins i tot contra una variant més virulenta", ha dit Kluge, que ha parlat d'un "alto el foc que ens pot portar la pau duradora".

Que diversos països europeus, com Dinamarca i altres nòrdics, hagen anunciat l'alçament de totes les restriccions o de la majoria és una decisió de cada país després d'avaluar "riscos i beneficis", sosté Kluge.

El director d'OMS-Europa ha assenyalat que és "clau" mantindre la protecció als grups vulnerables, augmentar la vacunació, inclosa la tercera dosi; invertir en mesures de control del virus i estar preparats per a reaccionar en el cas d'una nova onada de contagis.

L'expansió de la variant BA2 d'òmicron exigeix un monitoratge "acurat", segons l'OMS, encara que tot apunta que té un efecte similar quant a la gravetat, malgrat que aparentment és més transmissible.

També et pot interessar

stats