Dinamarca, primer país de la Unió Europea que lleva totes les restriccions covid

Noruega alça des d'aquest dimecres la majoria de les mesures per la pandèmia i Finlàndia ha anunciat que ho farà al llarg d'aquest mes

Clients en el mercat de peix de Torvehallerne a Copenhaguen, Dinamarca, sense marcaretes
Clients en el mercat de peix de Torvehallerne a Copenhaguen, Dinamarca, sense mascaretes / Liselotte Sabroe

Dinamarca ha eliminat totes les restriccions imposades per la pandèmia de coronavirus, per considerar que la variant òmicron no implica un "perill" per a la seua sanitat ni els seus habitants, malgrat els alts nivells d'incidència que registra el país nòrdic.

Es converteix així en el primer país de la Unió Europea (UE) que alça totes les mesures, com ja va ocórrer el setembre, encara que uns mesos després va començar a reimplantar-les a conseqüència de la propagació de la variant òmicron.

Per la seua banda, Noruega segueix el camí de Dinamarca i a partir d'aquest dimecres elimina la major part de les restriccions imposades pel coronavirus i Finlàndia ja ha anunciat que ho farà al llarg d'aquest mes.

A Dinamarca, ja no és obligat usar mascaretes en interiors, han desaparegut les restriccions en la restauració, la vida cultural i social i reobrin les discoteques. La covid-19 deixa de ser considerada una "malaltia crítica" i, per tant, se suprimeixen les restriccions també a grans esdeveniments.

Actualment, la incidència setmanal continua sent molt alta, amb 5.000 casos a 14 dies per 100.000 habitants, però l'alta taxa de ciutadans amb la vacuna de refresc –al voltant d'un 60%– permet, segons el govern danés, fer aquest pas.

Dinamarca presenta un dels índexs de mortalitat més baixos d'Europa, amb 62,59 per cada 100.000 habitants, tres vegades menys que països com Espanya, Portugal o França.

Noruega alça restriccions

A Noruega els bars i restaurants podran vendre alcohol també després de les 23 hores, desapareixen les limitacions d'aforament en esdeveniments públics i les restriccions en els centres d'ensenyament i ja no serà necessari el teletreball.

Fins al 17 de febrer serà obligatori, no obstant això, l'ús de mascaretes en interiors quan no es puga guardar la distància de seguretat d'un metre i estaran vigents altres recomanacions.

"Resumint, passem de regles detallades al metre de distància, la mascareta i el sentit comú", ha resumit la ministra de Sanitat noruega, Ingvild Kjerkol.

Noruega és un dels països menys afectats per la pandèmia a Europa, amb 1.440 morts, la qual cosa equival a una taxa de mortalitat de 26,93 per cada 100.000 habitants, la meitat que Dinamarca.

També et pot interessar

stats