Dinamarca elimina totes les restriccions contra la pandèmia

Les autoritats consideren controlada la Covid-19 per l'alt nivell de població vacunada, més del 73%

Entrada d'un pub a Copenhaguen la setmana passada
Entrada d'un pub a Copenhaguen la setmana passada / Reuters

Dinamarca ha tornat aquest divendres a la normalitat després d'eliminar les últimes restriccions imposades per a lluitar contra la pandèmia de coronavirus seguint l'anunci realitzat a la fi d'agost pel govern.

La desaparició de les restriccions estava prevista per a l'1 d'octubre, però es va avançar tres setmanes pel fet que les autoritats consideren controlada l'epidèmia i per l'alt nivell de població vacunada, més del 73%.

Dinamarca ja havia eliminat les mascaretes en interiors al juny i, des de l'1 de setembre, s'havien alçat les limitacions d'aforament per a grans esdeveniments i s'havien reobert les discoteques, si bé encara era necessari presentar un "passaport Covid" per a accedir a alguns llocs.

Aquesta exigència ha desaparegut aquest divendres, dia en què expira la categorització del coronavirus com a malaltia crítica per a la societat, que havia fet possible introduir moltes restriccions i l'eliminació de les quals reclamaven la majoria de partits.

Un dels països amb més vacunats i menys morts

Dinamarca presenta unes de les xifres de vacunació més altes del món: el 75,7% de la població total té almenys una dosi (més del 86% dels majors de 12 anys) i el 73,1%, l'ha completat la pauta segons les últimes dades oficials (a Espanya el 73,6% de la població total té la pauta completa).

La taxa de nous casos per 100.000 habitants els últims 14 dies és de 192,35, d'acord amb el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), mentre que l'ocupació hospitalària es manté en nivells moderats.

Vora 2.600 persones han mort per Covid-19 al país, amb una taxa de mortalitat de 44,70 per 100.000 habitants, segons el càlculde la universitat nord-americana Johns Hospkins, la quarta part que Espanya i una de les xifres més baixes d'Europa.

"El dia a dia és de nou el mateix, però això no significa que no hi haja perill. L'últim any i mig el virus ha mutat moltes vegades, per això no puc garantir res. Però comparada amb molts altres països, Dinamarca està en un bon lloc", ha manifestat el ministre de Sanitat, Magnus Heunicke.

Heunicke ha instat a vacunar-se als qui no ho hagen fet i a mantindre els bons costums, com la higiene de mans i fer-se test i aïllar-se si es tenen símptomes.

El titular de Sanitat havia avisat el dia que es va anunciar l'alçament de les restriccions que l'epidèmia no s'ha acabat i que el govern "no vacil·larà" a l'hora d'actuar ràpidament en el cas que el coronavirus "amenace importants funcions de la nostra societat", encara que ha descartat al mateix temps que hi haja àmplies restriccions d'àmbit nacional.

Test i rastreig per a mantindre controlada l'epidèmia

Igual que a la resta de països nòrdics, Dinamarca no va confinar la seua població ni va imposar les màscares en exteriors, encara que sí que va aprovar un ampli tancament de la vida econòmica i social durant la primera i segona onades del coronavirus.

Tot i això, les autoritats daneses han mantingut controlada l'epidèmia en nivells moderats o baixos d'hospitalització i morts des de febrer, gràcies a una estratègia basada en tests massius, rastreig de contactes i seqüenciació de proves.

També et pot interessar

stats