Dinamarca elimina la mascareta en interiors

S'amplia fins a la mitjanit l'horari de bars i restaurants, i al juliol el màxim de persones en reunions en interiors augmentarà a 250

La platja d'Ofelia a Copenhaguen, Dinamarca, el 8 de juny
La platja d'Ofelia a Copenhaguen, Dinamarca, el 8 de juny / Ritzau Scanpix (Reuters)

Dinamarca eliminarà dilluns la mascareta en interiors, segons un nou acord per a accelerar la desescalada presentat aquest divendres. A més, també s'ha aprovat ampliar fins a la mitjanit l'horari de bars i restaurants des de divendres.

La mascareta, que igual que en la resta de països nòrdics mai ha sigut obligatòria en exteriors, deixarà de ser un requisit en supermercats, botigues i centres comercials i només es demanarà per a passatgers que vagen dempeus en transport col·lectiu, exigència que desapareixerà l'1 de setembre.

Els bars i restaurants podran obrir fins a la mitjanit i la venda d'alcohol estarà permesa fins a aquesta hora, que s'ampliarà a les 2 de la matinada el 15 de juliol, a més de reduir-se les exigències d'espai, la qual cosa permetrà més clients.

Les discoteques, que han estat tancades tota la pandèmia, reobriran l'1 de setembre sense altres restriccions que la presentació del passaport digital, només durant el primer mes.

El màxim de persones en reunions en interiors augmentarà a 250 a partir de juliol, encara que amb excepcions, segons un acord tancat entre el govern socialdemòcrata i huit partits més de tot l'arc parlamentari que es va estar negociant fins a aquesta matinada.

L'ús d'un passaport digital de Covid-19, que prove que s'ha passat la malaltia, s'ha rebut la vacuna o s'ha donat negatiu en un test les últimes 72 hores, continuarà sent un requisit per a moltes activitats i no serà eliminat completament fins a l'1 d'octubre, encara que anirà desapareixent abans de manera progressiva. Des del dilluns no serà necessari presentar-lo per a accedir a biblioteques o participar en activitats d'associacions.

Tests gratuïts, rastreig i quatre voltes menys mortalitat que Espanya

Dinamarca és un dels països menys afectats a Europa, amb 2.521 morts registrats per Covid-19 i una taxa de mortalitat de 43,33 per 100.000 habitants, quatre vegades menys que Espanya.

Gràcies a una massiva política de tests gratuïts (és el país que més proves realitza de la Unió Europea), rastreig i seqüenciació, Dinamarca ha aconseguit evitar fins ara la tercera onada, la qual cosa li va permetre iniciar la desescalada a principis d'abril.

La taxa de reproducció del virus se situa en el 0,8 i el nombre d'ingressats en hospitals per Covid-19 era dimecres de 122, la xifra més baixa des d'octubre.

També et pot interessar

stats