El missatge tranquil·litzador de Darias sobre l'òmicron silenciosa: "Té un comportament semblant"

La ministra de Sanitat insisteix que l'actual onada és diferent de les anteriors perquè la nova variant genera casos menys greus, tot i ser més transmissible

Darias, aquest dimecres, al Congrés dels Diputats
La ministra Darias, durant una compareixença en el Congrés en una imatge d'arxiu / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat aquest dijous que l'evidència científica disponible fins al moment indica que la nova subvariant d'òmicron, anomenada BA.2, o popularment òmicron silenciosa, "es comporta de manera semblant" al llinatge de la variant original, que continua sent dominant a Espanya.

"Està en estudi, és incipient a Dinamarca, un poc a l'Índia, una miqueta a Suècia... La informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta de manera semblant a la BA.1", ha apuntat durant la compareixença davant la comissió de sanitat i consum del Congrés.

L'òmicron silenciosa es va detectar per primera vegada a la Xina fa unes setmanes, encara que es pensa que l'autèntic origen està a l'Índia, un país amb una capacitat de seqüenciació molt baixa. Aquesta nova subvariant està generant maldecaps a la comunitat científica precisament per la capacitat que té d'esquivar els mètodes de detecció de mutacions tradicionals. Es troba present en una quarantena de països, molts d'ells europeus, i ja és dominant a Dinamarca. 

Precisament la secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, avançava aquest dimecres que ja s'està realitzant la seqüenciació d'"un o dos casos" de covid-19 que podrien correspondre a la BA.2. La responsable sanitària ha aclarit que encara s'han de confirmar els casos, però adverteix que, si s'ha detectat en quaranta països, la subvariant també arribarà a Catalunya. A la Comunitat Valenciana, de moment, no s'ha detectat cap cas, segons ha confirmat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquest dijous.

Les publicacions científiques que hi ha actualment sobre l'òmicron silenciosa apunten que podria tindre més mutacions que òmicron i sembla que podria ser més transmissible, però no hi ha evidències que tinga una major gravetat ni una major capacitat d'escapar a les vacunes.

Sobre l'evolució de la pandèmia i la preponderància d'òmicron, la ministra Darias ha apuntat que la situació actual "no és igual a la d'onades anteriors", pel fet que aquesta variant és més transmissible, però també genera menor gravetat de casos. Així, ha defensat la necessitat de "continuar adaptant les estratègies a la situació epidemiològica a cada moment".

Igualment, ha celebrat un "alentiment" en la velocitat de creixement de casos en l'última setmana, que podria correspondre's a una "estabilització i fins i tot un descens en la incidència". "Les característiques són diferents de les d'onades anteriors. Malgrat les altes incidències, que són fins a set vegades superiors a fa un any en la tercera onada, els indicadors de gravetat són sensiblement inferiors", ha ressaltat.

La ministra ha responsabilitzat d'aquest extrem les vacunes, posant com a exemple que en majors de huitanta anys el risc d'infecció és dotze vegades superior si no estàs vacunat; el d'hospitalització, deu; el d'UCI, setze; i el de defunció, fins a vint. "Les dades són concloents, posen de manifest el poder de les vacunes. Parlen per si soles", ha postil·lat.

També et pot interessar

stats