Barceló assegura que la transmissió del virus baixa: "Esperem constatar el descens la setmana que ve"

La consellera de Sanitat destaca que la taxa de reproducció del virus encadena quatre jornades de caiguda i ja se situa per davall d'1

Vacunació contra el coronavirus
Vacunació contra el coronavirus / Reuters

Després d'una setmana d'ascensos i encadenant rècords històrics d'incidència en tota la pandèmia, la Comunitat Valenciana està a un pas de començar el descens de la cinquena onada de covid-19. Ho ha confirmat aquest dijous la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha comparegut juntament amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a informar sobre els acords adoptats en la comissió interdepartamental. Fonamentalment, prorrogar durant tot febrer les mesures actuals, que inclouen l'exigència del certificat covid en espais com ara restaurants, locals d'oci nocturn, gimnasos o cinemes. 

En declaracions als mitjans de comunicació, la consellera ha afirmat que la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana ja està estabilitzada i es troba en una fase d'estabilitat. A pesar de les altres xifres de contagis i de tindre una incidència acumulada per damunt dels 4.100 contagis per cada 100.000 habitants, Sanitat destaca que els models predictius dibuixen un pronòstic optimista en l'evolució de la pandèmia perquè la taxa de reproducció instantània de la covid (Rt, nombre de persones que cada infectat contagia de mitjana) ja encadena quatre dies en caiguda. L'indicador, actualment en 0,89, "ha estat durant diverses setmanes per damunt de l'1,5 i ja fa quatre dies que està per davall d'1, el que evidencia que la capacitat de transmissió va baixant", ha manifestat Barceló. "La setmana que ve esperem constatar la línia descendent", ha dit. 

Cap cas confirmat d'òmicron silenciosa

D'altra banda, la titular de Sanitat ha avançat que el departament que encapçala no té encara constància de cap cas confirmat a la Comunitat Valenciana de la subvariant BA.2 d'òmicron, popularment coneguda com l'òmicron silenciosa. Aquesta nova subvariant està generant maldecaps a la comunitat científica precisament per la capacitat que té d'esquivar els mètodes de detecció de mutacions tradicionals. Es troba present en més d'una trentena de països, molts d'ells europeus, i ja és dominant a Dinamarca. 

Mesures per a alleugerir la sobrecàrrega de l'atenció primària

Barceló ha destacat, a més, que les deu mesures que ha aplicat Sanitat sobre l'atenció primària han "alleujat un poc" el sistema, però ha admés que "evidentment, no són la solució en una situació tan extraordinària" com la creada per la variant òmicron, que ha deixat l'administració "sense capacitat d'aplicar més mesures, perquè ha esgotat les bosses" per a contractar personal sanitari, tant metges com infermers.

Per la seua part, el president Ximo Puig ha recordat que en aquest decàleg s'inclou la pròrroga de tots els contractes de reforç covid vigents, la qual cosa ha suposat ampliar 2.580 contractes. Així mateix, ha destacat que la conselleria també ha activat la pròrroga automàtica de tractaments crònics, el tràmit simultani de baixes i altes, l'habilitació de la web per a tramitar baixes i altes de les persones diagnosticades en farmàcies, la col·laboració amb farmàcies per a facilitar la notificació dels autotests, la notificació via SMS del resultat de proves i la vacunació de l'alumnat en centres escolars.

També et pot interessar

stats