Espanya reprendrà el procés de vacunació amb AstraZeneca dimecres que ve

Durant el cap de setmana es decidirà quins grups concretament reprendran la vacunació amb AstraZeneca.

Personal sanitari inocula una dosi de la vacuna contra la Covid-19
Personal sanitari inocula una dosi de la vacuna contra la Covid-19 / Europa Press

Després que aquesta vesprada l’Agència Europea del Medicament (EMA) haja afirmat que la vacuna d’AstraZeneca és “segura i eficaç” i n'avalara l'ús, el Ministeri de Sanitat ha convocat el Consell Interterritorial amb les comunitats autonòmes de manera extraordinària. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que Espanya reprendrà el procés de vacunació amb AstraZeneca dimecres que ve.

Darias també ha anunciat que durant el cap de setmana es decidirà els grups de vacunació amb els quals es reprendrà la vacuna d'AstraZeneca, una decisió, ha assegurat la ministra, que correspon a "la ponència de vacunes i la comissió de salut pública". Després, dilluns, hi haurà una reunió del Consell Interterritorial. Amb tot, s'espera que dimecres que ve es puga reactivar la vacunació amb la vacuna desenvolupada també per la Universitat d'Oxford.

En aquesta línia, la directora de l'Agència Europea del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) María Jesús Lamas, ha matisat, com havia avançat l'Agència Europea del Medicament, que hi haurà una modificació en la fitxa tècnica de la vacuna per a incloure advertències observades en aquests esdeveniments trombòtics.

Lamas també ha recordat els símptomes més habituals que s'han detectat, com són mal de cap intens i persistent, sobretot en els primers dies; dolor abdominal; inflamació sobtada no associada a una altra causa; dolor en el pit o dificultat per a respirar. Cal recordar que aquestes afeccions podrien produir-se en els 14 dies següents d'haver rebut la vacuna.

"Davant de l'evolució en altres països, hem de preocupar-nos"

També ha comparegut aquest dijous el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón. Davant de la situació d'altres països de l'entorn europeu, el responsable sanitari ha expressat que "hem de preocupar-nos". "França, Itàlia i Alemanya estan tenint increments importants en el nombre de casos. Espanya es manté estable, però podrien començar a incrementar-se", ha afegit.

També ha posat el focus en les festivitats del pont de Sant Josep, i els dies festius de la Setmana Santa. "Si bé s'han pres mesures comunes que, si s'apliquen bé, poden ser eficaces, sempre hem d'afegir les mesures de protecció personals i tindre un comportament correcte", ha recordat. En qualsevol cas, ha conclòs, "la vacunació és l'arma fonamental per a posar fi a aquesta pandèmia".

"No crec que s'hi haja ressentit la confiança en la vacuna"

Preguntada per la possible crisi reputacional de les vacunes després de la decisió de suspendre temporalment la vacuna d'AstraZeneca, la directora de l'Agència Europea del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) María Jesús Lamas ha expressat que no pensa que "s'hi haja ressentit" la confiança en les vacunes. Precisament, Lamas ha posat el focus que el sistema "funciona" i, per això, s'han vist "les alertes" i s'ha reaccionat "a temps".

L'EMA ha avalat aquesta vesprada l'ús d'AstraZeneca

L’Agència Europea del Medicament també ha garantit aquesta mateixa vesprada que els beneficis de la vacuna superen els riscos, i que els casos de trombosis detectats han sigut molt pocs “respecte als més de 29 milions de persones que s’han vacunat”, en paraules de la presidenta del Comité de Seguretat de l’Agència Europea del Medicament, Sabine Straus.

La decisió d’Espanya se suma a la d’Itàlia, que també ha anunciat aquesta vesprada que reprén la vacunació amb aquesta vacuna.

També et pot interessar

stats