Un de cada cinc xiquets al món està sense vacunar o no té les dosis necessàries

Un estudi d'Unicef alerta que la caiguda de la confiança en la vacunació infantil podria fer ressorgir malalties ja erradicades

Una xiqueta es vacuna amb la primera dosi contra el virus del papil·loma humà
Una xiqueta es vacuna amb la primera dosi contra el virus del papil·loma humà / Raphael Pouget (Unicef)

La percepció pública de la importància de vacunar la xicalla s'ha afonat de manera generalitzada en la majoria dels països durant la covid-19, segons un estudi publicat aquest dijous pel Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef). L'agència de l'ONU alerta del risc que planteja aquesta davallada per a la salut de milions de xiquets i xiquetes arreu del planeta. "Les dades són un senyal d'alerta preocupant. No podem permetre que la confiança en immunitzacions rutinàries es convertisca en una altra víctima de la pandèmia. En cas contrari, la pròxima onada de morts pot afectar més xiquets amb pallola, diftèria i altres malalties prevenibles", ha assenyalat en un comunicat Catherine Russell, directora executiva de l'ens.

Segons les xifres que arreplega l'informe "Estat mundial de la infància 2023", vora 67 milions de menors es quedaren sense vacunar entre el 2019 i 2021 en tot el món. És l'equivalent a la població del Regne Unit, ha advertit el director executiu d'Unicef Espanya, José María Vera, en la presentació del treball a Madrid. Estem, ha remarcat, davant de la caiguda sostinguda més gran de la immunització infantil a escala global en trenta anys. Un fenomen que s'ha registrat en 112 països i que s'ha produït com a conseqüència, principalment, de les interrupcions en programes de vacunació per a poder atendre l'emergència sanitària, la falta de professionals i els confinaments.

Unicef calcula que entre 2019 i 2021 vora 48 milions de xiquets es perderen totes les vacunes que els corresponien per edat, mentre que a altres vint milions els falta alguna de les dosis pautades en el calendari. A causa d'aquestes mancances, les taxes de vacunació han caigut fins a nivells del 2008, el que tira per terra el progrés aconseguit durant una dècada. En la pràctica, aquests números es poden simplificar en una proporció més senzilla: un de cada cinc infants al món, el 20%, estan sense vacunar o no han rebut les injeccions necessàries, cosa que els exposa a morir per malalties que hui en dia són prevenibles. Per exemple, aproximadament un quint dels xiquets no té protecció contra la pallola, una afecció que abans de la introducció de la vacuna en 1963 matava vora 2,6 milions de persones a l'any, majoritàriament menors.

Auge de la desinformació

A Espanya, la confiança en la vacunació infantil ha disminuït huit punts des de l'esclat del coronavirus i ha passat del 96,5% a un 88,6%. Tant el cap d'Unicef Espanya com la directora executiva de l'agència a escala global coincideixen que darrere de les davallades en les taxes de vacunació infantil i en la confiança social en la immunització hi ha un factor preocupant: la proliferació de faules i notícies falses sobre els sèrums, que escampen dubtes i mentides sobre l'eficàcia. "En el pitjor moment de la pandèmia, els científics desenvoluparen ràpidament vacunes que salvaren innombrables vides, però malgrat aquest assoliment històric, la por i la desinformació van circular tant com el virus mateix", ha lamentat Catherine Russell.

La caiguda de la immunització infantil al món ha duplicat en 2022 el nombre de casos de pallola i és responsable de l'augment interanual de menors paralitzats per la poliomielitis, fins a un 16% més. Si es compara el període 2019-2021 amb el trienni anterior, es multiplica per huit la xifra de xiquets i xiquetes afectats per aquesta malaltia, cosa que per a Unicef posa de manifest l'obligació de garantir que es mantinguen els esforços de vacunació. "Els menors nascuts just abans o durant la covid-19 estan superant l'edat a la qual normalment haurien d'haver rebut les vacunes", per la qual cosa cal "posar-se al dia amb les dosis perdudes i previndre brots de malalties mortals", ha urgit Vera.

Per a Unicef, els vaccins "són històries d'èxit de la humanitat i salven entre 4 i 5 milions de vides a l'any". Afortunadament, l'organisme assenyala que malgrat la caiguda de la confiança en aquests fàrmacs a Espanya "les taxes continuen sent altes". Tot i això, sobrevola el temor que si el descens en la valoració de les vacunes es traduïra en el futur en una disminució de la immunització, ressorgirien a Espanya malalties ja erradicades o arraconades. En aquest sentit, Lorena Cobas, d'Emergències Unicef Espanya, s'ha referit que va passar amb l'èbola fa uns anys, "una malaltia que va traspassar les fronteres". L'experta ha incidit també que el canvi climàtic està revifant malalties en molts llocs del món, que poden acabar arribant al nostre país.

Per tot açò, l'agència de la infància de l'ONU insta a redoblar el compromís, augmentar el finançament i evitar que la vacunació sistemàtica es convertisca en una altra víctima de la pandèmia. Perquè en cas que això ocorreguera —ha advertit— la pròxima onada de morts infantils podria deure's a un augment de malalties prevenibles, com el xarampió o la diftèria.

També et pot interessar

stats