Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Taula de formatges amb pa d'espècies

Fàcil
90 minuts
4 persones

Sopar de picadeta

Taula de formatges amb pa d'espècies
23 de maig 2023 - 19:59
  • Formatge blau
  • Formatge de cabra 
  • Formatge de mescla curat
  • Formatge d’ovella vell 
  • Anous 
  • Panses 

Per al pa:

  • 450 g de farina de blat 
  • 60 g farina d’espelta
  • 340 g de mel 
  • 240 g d'aigua
  • 60 g de mantega 
  • 3 g de llevat químic
  • 2 ous 
  • Bicarbonat sòdic 
  • Ratlladura de taronja
  • Sal

Per a la mescla d'espècies: 

  • Gingebre en pols
  • Cardamom en pols 
  • Clau d'olor en pols  
  • Pebre negre en pols 
  • Llavors d’anís estrellat 
  • Anou moscada 
  • Canella 
  1. Barregem, en un bol, les farines, el bicarbonat, el llevat, la sal i la ratlladura de taronja.
  2. Hi incorporem les espècies, una mica de mel i els ous.
  3. En un casset, fonem la mantega i l’agreguem també al bol.
  4. Hi afegim l’aigua i ho barregem tot bé perquè s’integre.
  5. Ho aboquem a un motle i ho deixem reposar uns 30 minuts.
  6. Ho enfornem a 180 °C durant 40 minuts, aprox.
  7. Deixem refredar el pa i el servim amb els formatges i les fruites.

Nutrició: formatges

El formatge blau és un tipus de formatge que s'elabora a partir de la llet de vaca, ovella o cabra, mitjançant cultius de Pencillium, un fong o floridura ambiental. Això li dona el color, olor i sabor característics. Aporta majoritàriament greixos i proteïnes. A causa del seu alt contingut en greixos saturats i sodi, el consum n’ha de ser moderat. 

Com més curat siga el formatge, més alt serà el contingut en calories (té al voltant de 450 kcal). En té més que el semicurat i, per descomptat, que el tendre. De la mateixa manera, el contingut de lactosa dels formatges curats és més baix que el del tendre o el semicurat.

Destaca per l'alt contingut en calci, proteïnes i vitamines. Té menys calories i greixos que altres formatges, és més lleuger i fàcil de digerir. Conté també menys lactosa i caseïna, cosa que el fa idoni per a persones amb intoleràncies i problemes gàstrics. També actua com a probiòtic.

Receptes fàcils Receptes del món