Pollastre rostit amb arrels i "duqqa"
“Pel rastre es troba al pollastre”
Ingredients
- 1 pollastre de corral
- 1 carlota
- 1 xirivia
- 1 nap
- 1 napicol
- 2 creïlles
- Mel
Per a la marinada:
- 1 llima curada en sal
- 1 vitet
- El suc d’una magrana
- Pebre negre o blanc
- Romer
- Oli OVE
- Sal
Per a la “duqqa”:
- 50 g d'avellanes torrades
- 50 g d'ametles torrades
- 50 g de pistatxos
- 50 g de sèsam torrat
- Pebre negre en gra
- Llavors de celiandre
- Llavors de fenoll
- Llavors de comí
- La ratlladura d'una llima
- Sal en escames
Elaboració
- Mesclem els ingredients de la marinada i hi untem bé el pollastre.
- Trossegem les verdures, les disposem en una safata i les adobem amb oli i sal.
- Hi afegim el pollastre i ho enfornem a 180 ºC durant 1 hora.
- Per a la “duqqa”, piquem en un morter les fruites seques i el sèsam.
- Torrem les espècies amb la sal i les matxuquem en un morter.
- Les afegim a les fruites seques i ho piquem tot amb ratlladura de llima.
- A mitjan cocció, traiem el pollastre del forn i li peguem la volta.
- Pintem el pollastre amb mel i l’empolvorem amb la “duqqa”.
- El tornem a ficar al forn i acabem la cocció.
La "duqqa"
La duqqa és una mescla característica de fruites seques i llavors moltes o matxucades (‘duqqa’ vol dir “moldre o esclafar”) molt utilitzada en la cuina de l'Orient Mitjà. És originària d’Egipte i no la trobarem comercialitzada, sinó que cada família o cada cuiner en té la seua pròpia recepta o versió. El que sí que tenen tots els duqqa és que compartixen unes característiques bàsiques com són, per una banda, un nucli de llavors d’espècies torrades (sèsam, celiandre, comí, pebre negre, fenoll) a les que li sumem la fruita seca (avellanes, ametles, cacauets, anous, pistatxos).
En algunes de les moltíssimes variacions que n’hi ha, també podem trobar cigrons, llavors de carabassa, pinyons, menta… El resultat ha de ser aromàtic i amb notes terroses i picants, mai ha de resultar dolç. Un dels punts més interessants d'esta mescla d'espècies i fruita seca és la textura que té, granulosa i cruixent.