Ous a la benedictina
Anem de brunch
Ingredients
- 200 g de salmó fumat
- 4 llesques de pa de brioix
- 4 ous frescos
- 1 alvocat
- Mantega
- Vinagre
- Aigua
- Sal
Per a la salsa holandesa:
- 500 g de mantega
- 4 rovells d'ou
- Llima
- Sal
Elaboració
- En un casset, calfem aigua amb vinagre i sal.
- Quan bulla, hi introduïm els ous i els deixem coure entre 3 i 5 minuts.
- Per a la salsa, posem a fondre la mantega.
- En un bol, emulsionem els rovells d’ou amb suc de llima i sal.
- Hi afegim la mantega fosa i muntem la salsa.
- Torrem el pa untat amb una mica de mantega.
- Servim el pa amb unes tallades d’alvocat i, per damunt, el salmó.
- Hi posem l’ou escalfat i ho acabem amb la salsa.
El seu origen
Es diu que els ous a la benedictina els va crear un xef americà, Lemuel Benedict, que es va despertar un dia amb una forta ressaca i va demanar un esmorzar especial per a recuperar-se. Va suggerir als cuiners del restaurant que posaren un ou escalfat i bacon damunt de mig muffin anglés, tot cobert amb una salsa holandesa. El plat va ser tot un èxit, es va popularitzar ràpidament a Nova York i va esdevindre un plat típic dels esmorzars americans. No obstant això, en la seua versió original, el plat portava espinacs en comptes de bacon i el pa era torrat en lloc de muffin. Amb el temps, la recepta va evolucionar i s’hi van afegir diferents ingredients segons els gustos i les tradicions locals.