Caldereta de pastor
Ahir pastor, i hui senyor!
Hui comencem cuinant una caldereta de pastor típica de la comarca dels Serrans: un d’eixos guisos senzillets, però amb molt de fonament. Pren nota, estem segurs que t'encisarà!
Ingredients
- 1 kg de pit i coll de corder
- 100 g de bolets
- 2 fulles de llorer
- 1 got de vi blanc
- 4 alls
- Herbes aromàtiques
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Per a la picada:
- 1-2 llesques de pa
- 10-15 ametles
- 2 alls
Elaboració
- Esclafem els alls i els daurem junt amb les fulles de llorer.
- Trossegem el corder, el salpebrem i l’incorporem a la cassola.
- Hi aboquem les herbes aromàtiques, el vi blanc, tapem la cassola i deixem que es coga a foc lent durant 1 hora.
- Preparem una picada amb pa torrat, alls, ametles i un poc del caldo de la caldereta.
- Netegem i trossegem els bolets i els incorporem a la cassola junt amb la picada.
- Ho rectifiquem de sal i ho deixem coure 15 minuts més amb la cassola tapada.
La cuina dels pastors
La cuina dels pastors estava adaptada al medi on es moviem amb el ramat, i era d’aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan feien transhumància i paraven per algun mas, aprofitaven per a cuinar calderetes, sopes i escudelles. Ells posaven la carn; els masers, els condiments.