El cas d''El rambo de Requena': una persecució de pel·lícula pels Serrans, la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena

El programa 'L'hora fosca' ha seguit els passos del delinqüent que va escampar el pànic per tres comarques valencianes

El cas del rambo de Requena en 'L'hora fosca' / À Punt Mèdia

A les portes de l'inici de la pandèmia de la Covid-19, el 28 de gener de 2020, quan als mitjans de comunicació començaven a arribar informacions de l'altra part del món que parlaven de l'aparició d'un virus desconegut; de sobte en una xicoteta pedania de la comarca d'Utiel-Requena, al llogaret de Los Cojos, una sèrie de successos alteren la normalitat del veïnat.

Resulta que diverses famílies que acudeixen a la segona residència a Los Cojos denuncien que algú els està entrant a casa i menjant-se l’aliment que guarden al frigorífic. Com ha explicat a l’equip de L’hora fosca Manuel Campos, un dels veïns afectats, “vam observar que algú havia estat passant d’una casa a una altra per les teulades. Que vivia i menjava en diferents cases”. Tot resultava molt estrany per a uns veïns d'un lloc on mai passava res extraordinari.

Augmenta la tensió a la comarca

Un mes després —el 28 de febrer— comença a pujar la tensió en la comarca. Un individu furta, a punta d'escopeta, una furgoneta. I als pocs metres, s'estavella. Una grua tracta d'assistir-lo i rep amenaces de l'individu que la conduïa. El lladre de la furgoneta s'escapa i provoca un segon accident, al qual succeeix el robatori d'una segona furgoneta. Tot protagonitzat pel mateix individu.

El programa L'hora fosca ha volgut fer un repàs pel cas del batejat com el Rambo de Requena. Per la fugida per les muntanyes, des de la comarca dels Serrans, cap a la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena, i també per la tipologia de delictes que va cometre.

Javier Martínez, cap de successos i tribunals de Las Provincias
Javier Martínez, cap de successos i tribunals de Las Provincias / À Punt Mèdia

La Guàrdia Civil ja està en alerta

Davant el rosari d'esdeveniments, els membres de la caserna de la Guàrdia Civil de Requena es van activar immediatament. Mentrestant, a les redaccions dels mitjans de comunicació comencen a arribar informacions "incertes". Com ha recordat el periodista Javier Martínez, cap de successos i tribunals de Las Provincias, “aquells eren dies convulsos a les redaccions, dies en què a més a més començaven a arribar les dades de la Covid d’Itàlia. El fet que aquest individu robara tres vehicles en poques hores, en un mateix dia, i també intimidara persones, va centrar la nostra atenció”, ha dit Martínez. El cap de successos ha volgut recalcar que d'entrada “allò no semblava l’actuació del típic lladre”. Semblava una cosa diferent.

En huit dies el Rambo de Requena recorre des de la Plana d'Utiel fins a la Foia de Bunyol, amb l'objectiu d'arribar a Pedralba.

Mentrestant, els esdeveniments van succeint-se. En el llogaret Los Duques apareix l’últim vehicle utilitzat pel fugitiu. La troballa obliga a registrar les cases de la pedania i els seus voltants. De sobte, un matrimoni arriba a casa, a Los Duques, i com que troba la porta forçada, abans d'entrar crida la Guàrdia Civil. I en arribar, només entrar els agents es van trobar davant del fugitiu, que els encanonava amb l’escopeta. En aquest cas el fugitiu no va arribar a disparar, però sí que va aconseguir tornar a fugir.

Surrealista conversa entre el Rambo de Requena i una víctima 

Comença la fugida del lladre per les muntanyes. L’agressor ix corrent camps a través cap al bosc. Les diverses denúncies que arriben a la Guàrdia Civil descriuen un individu d’uns 30 anys, cabell curt, amb pereta, que parla espanyol i porta roba de camuflatge. Totes les alarmes salten a la Plana d'Utiel-Requena. 

Mentrestant un senderista, Wenceslao Martínez, de Setaigües (Foia de Bunyol) va eixir aquell dia a la muntanya a caminar. Estava collint espàrrecs quan va aparéixer el fugitiu amb una escopeta i li va demanar el cotxe. Com ha contat a l’equip de L’hora fosca, Martínez va mantindre amb el seu segrestador una conversa surrealista dins del cotxe, centrada en la temàtica dels espàrrecs. Finalment, el senderista convenç el fugitiu perquè el deixe baixar del cotxe i sorprenentment ho aconsegueix. El Rambo de Requena, a partir d'aquest moment, continua a soles. 

Wenceslao Martínez es va dirigir on sabia que estava la Guàrdia Civil. Com ha explicat a l’equip de L’hora Fosca José Ignacio Cazalilla, guàrdia civil de la Unitat de Policia Judicial de Setaigües, “ens va dir que li acabaven de furtar el cotxe. Vam eixir a buscar ràpidament en aquella direcció”, i una altra vegada troben el cotxe fora de la via forestal i traent fum".  

Wenceslao, el senderista que va estar segrestat un curt espai de temps pel Rambo de Requena
Wenceslao, el senderista que va estar segrestat un curt espai de temps pel Rambo de Requena / À Punt Mèdia

Arribat aquest punt la Guàrdia Civil va decidir demanar suport a les patrulles de Bunyol i Requena. En fer-se de nit, de nou l’assaltant s’havia esvaït. En huit dies ha recorregut la Plana d’Utiel i arribat a la Foia de Bunyol, amb l’objectiu d’arribar a Pedralba.

Els diversos robatoris amb un mateix modus operandi fan que un equip de periodistes de Las Provincias el bategen com el Rambo de Requena. Les raons les ha explicades Javier Martínez a L’hora fosca: “Vestia roba de camuflatge, s’amagava en cases abandonades o segones residències, i aquest nom ens servia per a unificar tots els seus delictes”. Mentrestant ja té en alerta tres comarques: els Serrans, la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena. 

El fet que s’amagara constantment en àrees boscoses va activar la intervenció del grup especialitzat en muntanya, com ha explicat un dels membres, Julián Gómez, guàrdia civil del Grup d’Acció Ràpida (GAR)”.  El Rambo de Requena va arribar a convertir-se en un dels delinqüents més buscats a la Comunitat Valenciana. 

Julián Gómez, guàrdia civil del Grup d’Acció Ràpida (GAR) de muntanya
Julián Gómez, guàrdia civil del Grup d’Acció Ràpida (GAR) de muntanya / À Punt Mèdia

El desenllaç del cas, a L'hora fosca:

També et pot interessar

stats