22.02.2021 | La pandèmia i la corresponsabilitat familiar
El Club de las Malas Madres harealitzat una enquesta a més de 7.500 dones en què expliquen com s’ho han fetper a poder compaginar treball i criança en temps de pandèmia. Durant elconfinament i també en l’escenari actual, en el qual de vegades els fills hande fer quarantena preventiva i les famílies han d'organitzar-se sense recórrerals iaios, per ser grups de risc.
El 22% de les dones consultades enl’estudi, anomenat Yo no renuncio, han hagut d'agafar vacances, excedències oreduir-se la jornada per a poder quedar-se a casa i cuidar els fills, haexplicat la sociòloga Maite Egoscozábal. “Açò vol dir que realmentno hi ha unes mesures de conciliació que permeten no penalitzar laboralment eltreball de la cura”.
El teletreball ha d'incloure tambéla flexibilitat d’horari
L’estudi també fa referència alteletreball com una de les opcions de conciliació que les mares han triat quanles empreses ho permetien. No obstant això, de vegades tampoc no és lasolució.
En aquest sentit, Egoscozábal raonava que pares i mares han de tindreaquest dret però “no només entés quant a flexibilitat espacial, sinó tambéd’horari. Fer teletreball amb la mateixa rigidesa horària que en una oficina noés conciliar".
Dia Internacional per a la IgualtatSalarial entre homes i dones
En ‘El dia ÀPunt’ hem volgut abordar aquest tema coincidint també amb el fet que aquestdilluns es commemora el Dia Internacional per a la Igualtat Salarial entrehomes i dones. La maternitat i les cures fan que moltes dones que tenencontractes a temps parcial es demanen excedències per a cuidar els fills,circumstància que influeix precisament en la bretxa salarial. També l’anomenatsostre de vidre, que impedeix a les dones arribar a llocs de responsabilitat enquè els salaris són més elevats.