Xiulits i mocadors a l'aire en protesta per una nova onada de cancel·lacions al servei de Rodalies de València

La supressió de dotze trens amb connexió a l'estació de València Nord, afegida als combois suspesos per l'horari de Nadal, ha encés els usuaris i usuàries del servei

Les cancel·lacions de Rodalies a la Comunitat Valenciana provoca aglomeracions als trens i les andanes / À Punt NTC

Renfe comença la setmana entre noves queixes dels usuaris i usuàries del servei de Rodalies de València després d'una nova onada de cancel·lacions en hora punta.

L'operador ferroviari ha suprimit 12 trens entre les sis i mitja i les onze i mitja del matí d'aquest dilluns, la qual cosa ha causat esperes de més d'una hora en algunes estacions i ha obligat a activar desplaçaments alternatius en autobusos llançadora des d'Algemesí i Moixent en direcció a València Nord. I tot en un context de retallada del servei per l'activació anticipada de l'horari de Nadal, 36 combois menys al dia, que es va estrenar dijous amb aglomeracions.

"I el nostre tren, i el nostre tren, on està?", cridaven aquest dilluns en una protesta improvisada amb mocadors i xiulits a l'estació de Carcaixent, a la Ribera Alta. Una acció que respon a la petició de plataformes com Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià, que han demanat agitar mocadors enlaire com a forma de protesta pacífica contra la situació que pateixen de manera recurrent.

Altres usuaris han compartit imatges de passatgers amuntonats en vagons de gom a gom, així com les queixes de persones que no han pogut pujar als trens perquè anaven plens amb l'acumulat de viatgers que han generat els retards.

"És molt indignant que t'alces de bon matí per al lloc de treball i veges que un tren s'han cancel·lat, el següent també, i quan arriba el següent l'estació està plena i no s'hi pot pujar", ha explicat a la ràdio d'À Punt una de les afectades, Joana Oliver.

Les incidències han començat amb la cancel·lació a les 6:30 h de la connexió entre l'Alcúdia (Ribera Alta) i València Nord, que s'ha fet amb un autobús, com també ha passat amb el servei de les 6:39 entre Moixent i València. Renfe ha informat després de la supressió del servei de rodalies de les 7:10 h entre València Nord i Castelló de la Plana, i la tornada des de Castelló de la Plana cap a València, a les 8:25 h. El mateix ha passat amb la connexió a la Safor, ja que s'han suspés els trens entre les estacions de València Nord i Gandia de les 7:41 h, i de les 8:55 h entre la capital de la Safor i València.

A la llista de trens cancel·lats se n'han sumat sis més a partir de les nou del matí, quan s'han suprimit les connexions entre València Nord i Aldaia (a les 9:30 h i les 10:40 h) i a tornada (a les 10:02 h i les 11:15 h), com també ha passat amb els trens de València a Gandia de les 10:11 h i el servei en sentit contrari, que eixia des de la Safor a les 11:25 h.

La supressió cíclica de connexions de rodalia ha intensificat les protestes entre els usuaris els últims anys i ha activat una campanya per a reclamar a l'Estat la transferència del servei liderada per Compromís, que l'ha traslladat al Senat i al Congrés. L'onze de novembre la cambra baixa va aprovar una iniciativa acordada entre la formació valencianista i el PSOE per a instar el govern espanyol a estudiar la transferència de la gestió a la Generalitat i a executar un pla d'inversió anual en la xarxa.

Només el 2019 es van suprimir 7.543 trens a la Comunitat Valenciana entre trajectes de proximitat i regionals, quasi tots per falta de personal, material o manteniment del material, segons assenyala la plataforma Indignats amb Renfe.

També et pot interessar

stats