“Mocadors al vent”, la campanya de protesta contra les cancel·lacions de Rodalies de València

Les plataformes Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià estan darrere d’aquest acte reivindicatiu “per uns trens dignes”

Un grup de persones s'aglomeren en la línia C2 de rodalia en direcció a Moixent després de ser reallotjats per una avaria
Un grup de persones s'aglomeren en la línia C2 de Rodalies en direcció a Moixent, després de ser reallotjats per una avaria / Grup Indignats amb Renfe

Les estacions de tren de la Comunitat Valenciana viuen des de fa setmanes aglomeracions de passatgers parats a les andanes a causa de les cancel·lacions i endarreriments en el servei de Rodalies. A això se suma que Renfe ha reduït l'oferta del nucli de València del 9 de desembre al 9 de gener, de 308 a 272 recorreguts, amb motiu de les vacances de Nadal.

Per aquest motiu, les plataformes Indignats amb Renfe i Usuàries del Tren Valencià han convocat les persones perjudicades a agitar mocadors en l’aire com a forma de protesta pacífica, un senyal habitual en emergències per a demanar ajuda. D’aquesta manera, pretenen simbolitzar el crit d’auxili llançat als diversos governs locals, autonòmic i central, i a les institucions europees. 

Els organitzadors han assegurat que estan segurs que l’Estació del Nord s’omplirà de mocadors “demà mateix”, ja que “aquesta nefasta gestió està generant la pèrdua d'11 milions d'usuàris i usuàries només a València” i "fomenta l'ús de mitjans de transport menys respectuosos amb el medi ambient". Per aquest motiu, han reclamat horaris i freqüències puntuals en totes les línies de Rodalies València, “sense cancel·lacions d'última hora”. 

Imatge de la campanya
Imatge de la campanya / Indignats amb Renfe

A més, han exigit la contractació del personal necessari per a garantir un servei públic de qualitat i la rehabilitació i adequació de les estacions, incidint en la necessitat d’adaptar moltes estacions a persones amb diversitat funcional i preus de bitllets “competitius, que no caduquen”, per tornar a atraure els usuaris.

Només en 2019 es van suprimir 7.543 trens a la Comunitat Valenciana entre trajectes de proximitat i regionals, quasi tots per falta de personal, material o manteniment del material, segons assenyala la plataforma Indignats amb Renfe.

També et pot interessar