Aglomeracions i cues en l'estrena de l'horari de Nadal de Renfe

L'operador ferroviari ha suprimit aquest dijous de matí cinc connexions més de les 36 cancel·lacions diàries que ha programat fins al 9 de gener

Un vagó plen de viatgers a primera hora del matí d'aquest dijous 9 de desembre en el trajecte entre Gandia i València Nord / Ana Vargas

Una hora amb el vagó de gom a gom, amb el passatge en peu i sense a penes forat per a nous viatgers. I a l'eixida del tren, aglomeracions i cues per a abandonar l'estació del Nord de València. Tot en ple repunt de contagis del coronavirus, quan la Comunitat Valenciana torna a fregar el risc alt de contagis. Són les escenes que revelen els vídeos que ha gravat aquest dijous la usuària Ana Vargas, durant el trajecte de Gandia a València Nord, en la connexió de les 7:30 a les 8:30 h. Imatges que coincideixen amb l'estrena aquest nou de desembre de l'horari de Nadal de Renfe, el qual comporta una reducció de 36 combois diaris: els 308 habituals de rodalia es retallen a 272 durant un mes.

"Anàvem com sardines en llanda i un home major s'ha marejat, no hi havia ni respiració. Al vagó posa que és de cent places màxim, però diria que n'hi hauria més de 500, en els vídeos no s'arriba a apreciar", ha explicat a À Punt Vargas. La usuària, que ha agafat el tren a Cullera (Ribera Baixa), assegura que la situació no és nova sinó "la d'un dia qualsevol". I critica l'absència de ventilació en els trajectes i de desinfecció dels combois: "abans les finestres es podien obrir, però ara no", lamenta la jove, que adverteix que les prevencions que posa per a evitar contraure la covid xoquen amb la situació que viu diàriament al tren, per a arribar als estudis que cursa a València.

En la congestió d'aquest comboi ha influït la suspensió del tren anterior, una de les cinc connexions a o des de València Nord que Renfe ha cancel·lat entre les 5:55 i les 11 h del matí. Serveis perduts que s'afigen a les suspensions programades pel nou horari nadalenc. Els trajectes cancel·lats hui, amb Castelló de la Plana i Gandia com a origen o destinació, han arrossegat retards entre set minuts i mitja hora, que han incrementat el volum de passatgers en els combois posteriors.

Renfe atribueix les cancel·lacions no programades a la malaltia sobrevinguda d'una maquinista i a "problemes de rotació", segons fonts de l'operador consultades per À Punt. Des del gestor ferroviari es recorda que, tot i la reducció de les freqüències fins al 9 de gener, s'han habilitat el doble de places en hora punta. En el comunicat que informava de la reprogramació per Nadal, Renfe assegurava el 90% del servei habitual tot i la reducció de la demanda, que estimava en el 70% de l'existent abans de la pandèmia.

No obstant això, moltes usuàries i usuaris han qüestionat la decisió i han traslladat el seu malestar a les plataformes crítiques amb la gestió del servei públic ferroviari. Indignats amb Renfe i l'Associació Valenciana pel Transport Públic consideren "un despropòsit" que l'operador públic avance Nadal i retalle el servei quan encara continuen els desplaçaments per estudis i treball.

També et pot interessar

stats