Les xiques adolescents tenen pitjor salut mental que els xics, segons un informe de l'OMS

Una de cada quatre joves de quinze anys s'ha sentit sola la major part del temps o sempre durant l'últim any

Una dona para la mà a una xica (arxiu)
Una dona para la mà a una xica (arxiu) / Africa Studio (Shutterstock)

Les adolescents tenen pitjor salut mental i benestar en tots els àmbits en comparació amb els xics. És la principal conclusió que revela un nou informe elaborat a partir d'una enquesta de l'oficina regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa publicat aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. En l'informe, les xiquetes obtenen puntuacions repetidament més baixes pel que fa a satisfacció amb la vida, benestar mental i salut personal que ells, mentre que les que es refereixen a la soledat en són més altes.

Vora una quarta part de les xiques de quinze anys diuen haver-se sentit soles la major part del temps o sempre durant l'últim any, mentre que la proporció en el col·lectiu masculí dins de la mateixa franja d'edat es redueix a un de cada set. Les dades mostren que aquestes bretxes empitjoren a mesura que augmenta l'edat, i són les adolescents en la quinzena les qui mostren els pitjors resultats.

El document, anomenat Enfocament en la salut mental i el benestar dels adolescents a Europa i Àsia central, es basa en dades de l'enquesta sobre comportaments de salut en població en edat escolar (HBSC) 2021/2022, que monitora els hàbits i entorns socials dels adolescents. Compta amb una mostra de quasi 280.000 menors d'11, 13 i 15 anys de 44 països de les dues regions estudiades.

Encara que es creu que la pandèmia de covid-19 i les restriccions sanitàries han influït en l'empitjorament de la salut mental, no són l'única explicació. De fet, la satisfacció amb la vida i l'autoavaluació de la salut entre els adolescents, especialment elles, ha anat disminuint des de 2018, fins i tot abans de la crisi del coronavirus. Paral·lelament, hi ha hagut un augment de múltiples problemes de salut des de 2014, com ara dificultat per a dormir, dolors d'esquena o de cap, o sensació d'empitjorament anímic.

El director regional de l'OMS per a Europa, el doctor Hans Henri P. Kluge, ha assenyalat que "els desafiaments que afronten els joves hui dia són diversos i exigents, i van des de la crisi climàtica fins a les pressions acadèmiques i les expectatives socials, passant per la influència generalitzada de les xarxes socials". L'expert considera que és responsabilitat col·lectiva de les administracions garantir que tinguen el suport i els recursos necessaris per a afrontar tots aquests reptes amb èxit.

Una xiqueta d'una escola secundària a Escòcia explicava de la següent manera els resultats de l'informe: "Crec que hi ha moltes xiques que es menyspreen perquè diuen: 'Soc prou bona? Soc prou fort? Soc capaç de fer coses?'".

D'acord amb la investigació, el nivell socioeconòmic de la persona també és un indicador de la salut mental, que en línies generals empitjora entre els adolescents de famílies menys acomodades.

Aquestes troballes, en tot cas, posen de manifest la importància d'intervindre primerencament. Si bé no tots els adolescents que reporten mals resultats de salut mental necessitaran tractament especialitzat com el d'un psiquiatre, sí que poden necessitar ajuda si aquestes queixes no s'aborden immediatament.

Les escoles es destaquen com un espai particularment important per a aquest objectiu, ja que en la majoria dels països serveixen com el primer punt de contacte per als adolescents que experimenten problemes de salut mental. En aquest sentit, fer que els col·legis ocupen un lloc central en alguns programes de promoció i prevenció de la salut mental pot proporcionar el retorn més gran de la inversió en termes de millorar la salut mental de xiquets i adolescents. Per als estudiants que necessiten més suport especialitzat, els centres poden derivar-los a altres serveis comunitaris, inclosos hospitals i clíniques de salut mental.

També et pot interessar

stats