El 59% dels joves ha patit almenys un problema de salut mental en l'últim any

Un de cada quatre ha experimentat alguna vegada idees suïcides, un 13,8% ho pensa amb molta freqüència o contínuament i l'11% sovint

23.12.2021 | La salut mental dels joves
L'estudi confirma que la vulnerabilitat enfront de malalties i trastorns mentals està relacionada amb les mancances materials / À Punt NTC

El 59,3% dels joves espanyols manifesta que ha experimentat almenys un problema de salut mental en l'últim any, però d'ells un 17,4% els pateix “contínuament o amb freqüència”, segons el IV Baròmetre Salut i Benestar de 2023 de FAD Joventut i la Fundació Mútua Madrilenya que s’ha dut a terme amb motiu de la celebració aquest dimarts del Dia Mundial de la Salut Mental. L’estudi també revela que un de cada tres joves afirma haver pres psicofàrmacs, i la meitat d'ells ho ha fet sense prescripció mèdica.

El baròmetre creua dades amb variables econòmiques i confirma que la vulnerabilitat enfront de malalties i trastorns mentals està relacionada amb les mancances materials.

Entre els qui diuen patir una “falta material severa” hi ha un 27% que declara patir trastorn mental amb “molta freqüència o contínuament”, xifra que baixa al 13% entre els joves amb bona situació econòmica. No obstant això, malgrat aquestes dades negatives, el 62% busca ajuda professional, un percentatge superior al de 2021, que era del 51%. Però tornant a la qüestió de la falta de recursos, el principal problema (en un 38% dels casos) que addueixen els que no demanen ajuda professional és el cost econòmic.

Els trastorns més estesos són la depressió i l'ansietat. Uns altres menys esmentats, però amb proporcions preocupants, són els alimentaris, de personalitat, obsessivocompulsius, els deguts a estrés posttraumàtic i els derivats d'addicions a substàncies. L’estudi també evidencia un augment de la ideació suïcida. Un de cada quatre ha experimentat alguna vegada idees suïcides, un 13,8% ho pensa amb molta freqüència o contínuament i l'11% sovint.

Els símptomes que refereixen majoritàriament són cansament i falta d'energia, sensació de tristor o decaïment, problemes de concentració, por al futur, poc interés a fer les coses, problemes per a dormir i atacs d'ansietat.

L'evolució progressiva d'aquesta tendència a l'alça en els trastorns mentals del jovent s'observa des de 2017, quan, segons aquest baròmetre, el percentatge de joves que reconeixia haver tingut almenys un problema de salut mental era significativament més baix, el 28,4%.

El 2019, els problemes de salut mental afectaven ja el 48,9% dels joves i en 2021, en plena pandèmia, al 56,4%, tres punts menys que les dades obtingudes en el baròmetre de salut i benestar juvenil d'enguany. I la bretxa de gènere també existeix en salut mental. El baròmetre, fet a 1.500 joves d'entre 15 i 29 anys, constata que hi ha més homes que dones entre qui afirma que mai ha patit aquest tipus de problemes: 42% d'ells enfront del 30,9% d'elles.

També et pot interessar

stats