Vora 924.000 alumnes valencians tornen a les aules

Comença un nou curs sense restriccions sanitàries, amb quasi 750 docents més i amb l'anunci d'Educació d'un pla per a consolidar 15.000 docents en la plantilla

Primer dia de classe en el col·legi El Grau de València / Biel Aliño (Efe)
Primer dia de classe en el col·legi El Grau de València / Biel Aliño (Efe)

Quasi 924.000 alumnes han tornat a les aules aquest dilluns, primer dia del nou curs escolar d’infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional. També torna el tràfec en la majoria de campus universitaris, on igualment arranquen les sessions lectives. Al voltant de 120.000 estudiants començaran el curs en les cinc universitats públiques valencianes en els pròxims dies. El que hui comença és el primer curs sense restriccions per la pandèmia i amb l'aplicació de l'ensenyament per àmbits en primer de l'ESO a què obliga la llei d'educació, la Lomloe.

Pel que fa a les despeses de les famílies, aquest curs es consolida el programa Xarxa Llibres, el banc de llibres escolars gratuïts, del qual es beneficien uns 460.000 alumnes, i augmenten les beques de menjador un 75 % més que fa huit cursos.

Raquel Tamarit, consellera d'Educació, ha recordat que és el huité curs que l’alumnat valencià té els llibres debades i, per tant i des del seu punt de vista, huit anys en què “cap família valenciana s’ha de preocupar per la despesa en llibres i ningú s’ha de preocupar perquè el seu fill o filla no porte els llibres”, afegia. 

L’alumnat ha tornat als pupitres i, amb aquest, 78.659 docents, 743 més que el curs anterior. Un increment derivat, en part, de l’augment d’alumnat. Enguany hi ha als centres valencians 1.858 estudiants més, com va detallar la consellera d'Educació, Raquel Tamarit, durant la presentació del curs escolar.

Acabat de començar el nou curs escolar, des d’Educació ja han anunciat noves estratègies per a futurs cursos. I en aquest sentit, la titular d'Educació ha apuntat que la Generalitat treballa en una nova normativa que consolide els augments de la plantilla del professorat i que permeta incorporar més docents els pròxims cursos.

Consolidació de 15.000 docents en plantilla

La consellera feia aquestes declaracions en assistir al CEIP El Grau de València en la jornada inaugural del curs. La consellera ha assegurat que una de les línies estratègiques de treball per a consolidar els prop de 15.000 docents en què s'han incrementat les plantilles des que governa el Botànic i poder incorporar més professorat serà l'elaboració i publicació d'una normativa que així ho permeta.

Una altra de les xifres d’enguany és la reducció de les ràtios, com apuntaven des de la Conselleria d’Educació. La ràtio mitjana d'alumnes en infantil i primària per professor s'ha reduït un 1,3% i se situa en 19,4 alumnes, mentre que en l'ESO i batxiller disminueix un 0,8%, amb una mitjana de 26,6 alumnes.

Així mateix, una altra de les novetats del curs 2022-2023 és la gratuïtat total per a l’educació dels alumnes de dos anys, tant en escoles que han incorporat unitats d'aquestes edats, com en escoletes o centres privats. Aquest curs hi haurà un 82,8% d'alumnes de dos anys escolaritzats, un 40% més que el 2015.

La Conselleria d'Educació ha augmentat a 238 les aules en el tram de dos a tres anys, tant a les escoletes públiques com a les privades. I calcula que aquest increment permetrà escolaritzar més de 28.000 alumnes d'aquestes edats.

Les famílies han rebut amb satisfacció aquest increment de places perquè la disposició més gran de places en aquests centres, els facilita la conciliació familiar. També ajudarà en l'economia perquè, a banda d'estalviar-se les despeses d’escoleta, rebran un bo infantil de 280 euros per alumne.

La consellera d'Educació, Raquel Tamarit, ha apuntat que el 83% de la població de dos anys està escolaritzada, el que suposarà "un salt exponencial de la conciliació i les recomanacions dels estudis, la qual cosa afavoreix el millor desenvolupament socioeducatiu i emocional dels xiquets, com demostren els estudis".

Enguany el començament de curs ve marcat per l'aplicació de la nova llei d'educació. Una norma que planteja noves metodologies educatives, però que, segons la consellera d'Educació, ja s'estaven aplicant als centres valencians.

Pel que fa a l'ensenyament per àmbits en primer de l'ESO, motiu de polèmica en els últims dies, el 81% dels consells escolars dels instituts públics han optat per aplicar aquesta metodologia, que continuarà sent una decisió voluntària dels centres.

Unes 200 titulacions d'FP

Quant a l’oferta de formació professional, als centres valencians s’han oferit 5.559 noves places, i s’han obert 198 titulacions. A més, el curs 2022-2023 s’han creat consells territorials perquè cada comarca lligue aquests estudis a les seues perspectives econòmiques.

Pel que fa a les universitats, només la Miguel Hernández d’Elx esperarà fins dilluns que ve, dia 19, per a obrir les aules a l'estudiantat. En total, aquest curs, que tornarà a ser totalment presencial, hi haurà 120.000 alumnes als campus valencians. 

També et pot interessar

stats