Vora el 60% de la ciutadania veu insuficient la informació que va donar el govern espanyol durant l'apagada

El CIS ha publicat este dissabte una enquesta sobre la caiguda elèctrica de dilluns, que va deixar sense llum gran part de la península Ibèrica

Clients d'un restaurant de València mengen amb la llum dels ciris
Clients d'un restaurant de València sopen amb la llum dels ciris / Biel Aliño (EFE)

Un 59,6% de la ciutadania considera que la informació que va anar donant el govern espanyol durant l'apagada del dilluns 28 d'abril “va ser insuficient”, segons una enquesta que ha publicat este dissabte el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Per contra, el 28,4% considera que la informació facilitada per l'executiu va ser suficient, tal com assenyala la citada enquesta, elaborada entre els dies 29 i 30 d'abril a partir de 1.752 entrevistes fetes per telèfon.

Dilluns passat, una apagada elèctrica va deixar sense subministrament elèctric gran part de la península Ibèrica, que va tindre una gran incidència en el transport i les telecomunicacions, un fet insòlit a Espanya. Al llarg del mateix dia i dimarts, els diferents territoris van anar recuperant de manera gradual el subministrament.

Entre aquells que valoren negativament la comunicació governamental, un 38,4% troba a faltar més explicacions sobre les causes de l'apagada, mentre que un 26,3% reclama detalls sobre quan es restabliria el subministrament i un 24,1% demanda major rapidesa en les compareixences oficials.

A la pregunta de “Què va trobar més a faltar durant el temps que va durar l'apagada?” hi ha els resultats següents: un 41,4% situa “la falta d'electricitat a sa casa per a fer diferents tasques (cuinar, mantindre medicaments o aliments en la nevera, etc.)”; un 34% situa com a prioritari el fet que no funcionaren els telèfons (fixos o mòbils); un 11,6% lamenta sobretot que no funcionaren ni internet ni les xarxes; un 2,4% que no operaren les targetes de crèdit; i un 2,5% la impossibilitat de repostar combustible en les gasolineres.

Vora la meitat creu que l’origen va ser un accident en el sistema elèctric

A la pregunta sobre quina creuen que va ser la causa de l’apagada, el 46,2% ha respost que este incident es va deure a un accident o fallada en el sistema elèctric, mentre que un 26,6% l'atribueix a un acte deliberat d'algú, com per exemple un ciberatac.

A més, un 41,6% va trobar a faltar en la seua llar alguna cosa o element durant el temps que va durar l'apagada. D'eixes persones, un 34,9% va trobar a faltar una font d'energia no elèctrica per a cuinar, un 15,5% un aparell de ràdio de piles, un 10% llanternes, veles o similars.

Un 34% dels enquestats tenia un kit d'emergència

Fa setmanes, la Unió Europea va recomanar a la ciutadania que tinguera en sa casa un kit d'emergència. Després de l'apagada, la meitat dels enquestats i enquestades assegura que va recordar este consell. I un 34,3% assegura que ja tenia un conjunt d'este tipus o similar a sa casa.

Segons el parer del 44,2% de les persones a qui han telefonat, per a previndre una altra caiguda d'este tipus l'important seria modernitzar la xarxa elèctrica, un 41,7% creu que caldria invertir més en infraestructures crítiques com a xarxes, electricitat o mobilitat, i un 32,6% aposta per augmentar el nombre de generadors instal·lats en entitats i serveis públics.

La ràdio com a font d’informació 

El CIS ha preguntat també sobre quin percentatge de gent va escoltar la ràdio en algun moment durant l'apagada per a informar-se, i un 62,1% ha respost afirmativament, mentre que un 37,9% ha dit que no.

Del grup que sí que ho va fer, un 58,2% va tardar més d'una hora a posar-se a escoltar les notícies. D'esta xifra, un 33% es van connectar a la ràdio fins que va tornar l'electricitat, un 16,5% va estar-ne pendent entre dos i quatre hores, un 15,9% entre una i dos hores i un 34,3% una hora o menys.

Més de la meitat va escoltar una sola emissora dins d'un ventall que encapçala Radio Nacional (un 21,3%), seguida de Cadena Ser (16,7%), Cadena Cope (14,5%), Onda Cero (6,3%) i Catalunya Ràdio (4,3%) o RAC 1 (3,7%). Un 89,2% valora bé o molt bé la informació subministrada per l'emissora que més va escoltar.

El 88,2% valora positivament el comportament cívic de la ciutadania

Així mateix, el 82,2% ha qualificat amb molt bé o bé el comportament del seu veïnat i de les persones amb les quals va coincidir durant l'apagada, i només un 3,8% considera que el seu comportament ha sigut roí o molt roí.

El PSOE continua liderant l'estimació de vot i amplia la distància sobre el PP

Després de l’apagada, el PSOE continua ampliant la distància sobre el PP en 7,3 punts i continua liderant la intenció de vot, en tant que es consolida l'augment de Vox i segueix en descens Sumar.

Després que el passat 15 d'abril es publicara l’últim baròmetre, l'enquesta atorga ara una estimació del vot del 34,8% al PSOE; de 27,5% al PP; de 15,9% a Vox; de 5,7% a Sumar i de 3,4% a Podem.

També et pot interessar

stats