Què és i qui hi ha darrere de Red Eléctrica, l'empresa que centra totes les mirades després de l'apagada

L'Estat és el principal accionista de la companyia publicoprivada dirigida per l'exministra Beatriz Corredor, que s'encarrega de gestionar més de 45.000 quilòmetres de cable i centenars de subestacions

Seu social de Redeia a Madrid
Seu social de Redeia a Madrid / Redeia

L'apagada històrica que el passat dilluns va deixar sense llum l'Espanya peninsular i Portugal durant diverses hores ha posat el focus sobre Red Eléctrica Española (REE), una empresa estratègica encarregada de gestionar la xarxa que transporta l'energia elèctrica des dels punts de generació fins a les centrals distribuïdores. És, per dir-ho d'alguna manera, la columna vertebral de tot el sistema.

A què es dedica?

Esta operadora té quaranta anys d'activitat i està a càrrec dels més de 45.000 quilòmetres de cable pels quals circula la tensió. Va nàixer com un gestor de xarxa de transport (o TSO, per les sigles en anglés transmission system operator). La seua missió és garantir que l'electricitat generada en les diferents plantes de producció arribe als centenars de subestacions que té distribuïdes per tot el país, per a repartir-la a través de xarxes de mitjana i baixa tensió i que arribe a les llars o les empreses.

Quan es va crear?

REE va sorgir el 1985 com una TSO amb ajuda d'empreses públiques com Endesa i Enher, i privades com Hidroeléctrica Española i Iberduero amb l'objectiu de crear una malla de transport centralitzat al nostre país, pioner al món. Inicialment, la xarxa comptava amb 10.500 quilòmetres de línia i en l'actualitat l'abast del servei s'ha multiplicat per més de quatre.

És pública o privada?

És una empresa mixta. Forma part de la multinacional Redeia, que és la matriu. Esta companyia privada cotitza en borsa, però té l'Estat com a accionista majoritari a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), un organisme públic que posseeix el 20% dels títols. El govern espanyol, per tant, controla a través de la SEPI una quinta part de l'accionariat de REE, i està estipulat per llei que no pot tindre menys del 10% del capital social perquè com a empresa estratègica té un "règim especial". El 80% restant del capital és de cotització lliure en els mercats internacionals.

Entre els inversors destacats figuren Amancio Ortega, a través de l'empresa Pontegadea Inversiones (5%), o el fons d'inversió BlackRock (4,6%). Qualsevol persona física o jurídica pot participar en el capital de la societat, però no podrà superar el 5% del total. L'informe de govern corporatiu de Redeia assenyala que més del 40% de les accions estan en mans d'accionistes nacionals, incloent-hi el SEPI. El 60% restant el posseeixen inversors estrangers.

Qui dirigeix REE?

El consell d'administració, integrat per la presidenta, un conseller delegat, altres deu delegats, un secretari general i un vicesecretari. En l'actualitat encapçala l'organisme Beatriz Corredor, ministra d'Habitatge durant el mandat del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Està en el càrrec des que el 2020 va substituir el també exministre socialista Jordi Sevilla.

El govern espanyol té presència en el consell d'administració de la societat, de manera que també pot prendre decisions, fins i tot qui ostenta la presidència.

La xarxa de REE

En el portal corporatiu s'assenyala que Red Eléctrica compta amb una sèrie d'instal·lacions que configuren un sistema emmallat perquè l'electricitat siga accessible, ja que com que els centres de generació i els de demanda no es troben en el mateix lloc, cal una xarxa vertebradora per a transportar l'energia produïda.

REE està composta de 45.706 quilòmetres de línies de cablejat, dins de la xarxa de transport elèctric. D'elles, 43.498 quilòmetres són línies aèries (el 95,17%), mentre que 1.262 restants són de cable subterrani (un 2,76%) i les altres 945 (un 2,07%), submarines. Estos cables es distingeixen entre alta tensió, de 400 quilovolts (kV) i que suposen aproximadament el 50% del total de cablejat, i de mitjana o baixa tensió, de menys de 220 kV, que se centren a enviar l'electricitat als consumidors particulars.

És en eixe moment, el de transformar l'electricitat en menys tensió, quan entren en joc les subestacions, moltes d'elles gestionades per REE i altres per les diferents distribuïdores. Estes instal·lacions s'encarreguen de regular i transformar els nivells de tensió de l'electricitat, cosa que permet un transport eficient de l'alta tensió a una posterior distribució en nivells adequats per al consum, bé siga domèstic o industrial. Per a això, l'operadora també compta amb un cervell, el conegut com a Centre de Control Elèctric (Cecoel), que està situat a Alcobendas (Madrid) i que analitza i processa prop de 240.000 dades cada segon.

També et pot interessar

stats