200 víctimes dels abusos sexuals de l’Església traslladen els seus casos al Defensor del Poble en només dos mesos

La majoria dels afectats, 167, que han compartit la seua experiència amb l'organisme són homes

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, en la compareixença en què ha oferit les dades d'atenció a les víctimes
El defensor del poble, Ángel Gabilondo, en la compareixença en què ha oferit les dades d'atenció a les víctimes / Javier Lizón (Efe)

El Defensor del Poble ha atés 201 víctimes d'abusos sexuals per part dels membres de l'Església catòlica, 167 homes i 34 dones, des que es va posar en marxa la unitat d'atenció a les víctimes, fa dos mesos.

Aquestes dades les ha fetes públiques el defensor del poble, Ángel Gabilondo, que ha presidit aquest dimarts la segona reunió de la comissió assessora per a elaborar un informe sobre la pederàstia a l'Església catòlica i el paper dels poders.

Com ha informat la institució, els 201 testimonis registrats han sigut recollits per telèfon, correu electrònic, correu postal o a través del web del Defensor i, de totes les víctimes, 67 han sigut entrevistades pels tècnics especialitzats de la unitat d'atenció a les víctimes.

Els expedients incoats fins ara corresponen majoritàriament a homes (167) i la resta (34), a dones.

Gabilondo s'ha mostrat "satisfet" amb el ritme d'arribada dels testimonis i amb la quantitat de víctimes que s'han dirigit al Defensor, però ha destacat que "el que realment importa i preocupa", més que el número, és escoltar les víctimes i fer-ho "amb respecte, amb serietat, amb discreció i amb confidencialitat".

Totes aquestes dades han sigut traslladades a la comissió assessora creada pel Defensor per a elaborar un informe que s'elevarà al Congrés, a partir de l'encàrrec realitzat per la cambra baixa el març passat.

La unitat d'atenció a les víctimes va començar a treballar el 6 de juliol i, des d’aleshores, els experts que la componen estan rebent i escoltant persones que acudeixen a exposar els seus testimonis. La Conferència Episcopal, per la seua banda, va descartar participar en eixa comissió i va deixar clar que no està disposada a una obertura generalitzada dels arxius canònics, encara que va assegurar que col·laborarà i facilitarà informació de casos concrets de religiosos acusats.

L'Església ha preferit encarregar la seua pròpia investigació al despatx Cremades & Calvo Sotelo.

També et pot interessar

stats