Omella: "La Conferència Episcopal vol assumir la seua responsabilitat amb les víctimes, les autoritats i la societat"
El despatx Cremades & Calvo Sotelo, que s'encarregarà de l'auditoria, ha obert la porta a indemnitzar les víctimes
El cardenal Joan Josep Omella, president de Conferència Episcopal Espanyola, ha demanat perdó pels abusos dins l'Església catòlica a l'inici de la roda de premsa sobre l'auditoria externa encarregada sobre els abusos sexuals a menors comesos en el si de la institució. Omella ha defensat l'obligació de transparència social, "d'ajuda i reparació a les víctimes" sobre els casos que afecten la institució. El cardenal ha dit que des de fa temps hi treballen, però ha afegit que consideren que cal anar més enllà i per això s'ha demanat aquesta auditoria independent externa. "La Conferència Episcopal vol assumir la seua responsabilitat amb les víctimes, les autoritats i la societat espanyola, establint un nou vehicle que ajude a aclarir els successos del passat i a evitar que tornen a ocórrer en el futur", ha resumit el cardenal.
Omella ha explicat que el treball durarà aproximadament dotze mesos i que haurà de clarificar els casos del passat i incorporar aspectes que impedisquen que tornen a ocórrer en el futur. "El principal objectiu de la investigació és l'ajuda i la reparació a les víctimes, establint nous camins de col·laboració i denúncia addicionals als que existeixen ja en les més de quaranta oficines delegades per l'Església", ha explicat el cardenal. Omella també ha dit que la iniciativa també pretén servir de pont de col·laboració amb les autoritats.
Díhuit professionals i dotze mesos de treball
"Soc catòlic, membre de l'Opus Dei i per això tinc ple convenciment que l'Església ha d'anar fins al final, fins al fons, investigar, demanar perdó si és necessari i rectificar allò que siga precís". Amb aquestes paraules ha començat aquest dimarts la roda de premsa Javier Cremades, president del despatx legal Cremades & Calvo Sotelo encarregat d'aquesta auditoria.
En la roda de premsa Cremades ha detallat que díhuit professionals estan treballant en aquesta auditoria des de dilluns, entre ells Encarnació Roca, vicepresidenta del Tribunal Constitucional i magistrada emèrita del Suprem; Rafael Fernández Moltalvo, també magistrat emèrit del Tribunal Suprem; Vicente Conde Martín de Hijas, també magistrat del Suprem i durant vint anys del Constitucional, entre altres noms que ha mencionat. I ha defensat l'experiència del despatx professional per a avalar la seua credibilitat en la investigació.
"Aquest és l'assumpte més complex que hem afrontat fins ara. Som conscients de com de delicat és aquesta qüestió i ho fem amb la convicció que prestem un servei a tota la societat, però especialment a les víctimes per a clarificar uns episodis que han de ser clarificats per obrir una nova etapa", ha defensat el lletrat. Cremades ha explicat que han estudiat com han analitzat aquests temes en altres països i comptaran en l'aportació de dos socis d'un despatx alemany que cada mes es reuniran amb l'equip espanyol i aportaran la seua metodologia. Cremades ha deixat clar que aquesta investigació no és alternativa a la del govern i que la intenció és col·laborar amb les autoritats.
A Espanya s'aplicarà un model híbrid. El treball s'allargarà almenys durant dotze mesos i no es facturarà. El president del despatx ha dit que garanteix "una auditoria independent" i ha demanat accés a tota la informació dels diferents col·lectius, entre els quals els de les associacions de víctimes, dels mitjans de comunicació i de les autoritats públiques. Durant les preguntes de la premsa, Cremades ha obert la porta a indemnitzar les víctimes.