Sánchez encomana al Defensor del Poble investigar els abusos a menors de l’Església

El president del govern espanyol ha optat finalment per aquesta via en lloc de la comissió d'investigació al Congrés tal com defensaven Unides Podemos, ERC i EH Bildu

Ángel Gabilondo en una imatge d'arxiu
Ángel Gabilondo en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit que la investigació sobre els abusos comesos en el si de l'Església es duga a terme a través del Defensor del Poble amb l'ajuda d'una comissió creada a aquest efecte i formada per experts i altres col·lectius.

Sánchez ja havia avançat que tenia una idea sobre com afrontar la investigació d'aquests abusos, però que no prendria una decisió fins a reunir-se amb una de les víctimes, l'escriptor Alejandro Palomas, a qui va rebre dijous passat al Palau de la Moncloa.

Finalment, segons han confirmat fonts de la Moncloa, arran d'una publicació del diari El País, no hi haurà una comissió d'investigació parlamentària i la labor d'aconseguir totes les dades es farà a través del Defensor del Poble, institució al capdavant de la que està Ángel Gabilondo.

No obstant això, serà el Parlament el que haurà d'avalar la via impulsada per Sánchez, ja que el Grup Socialista del Congrés presentarà aquest dilluns una proposició no de llei en la qual s'encomana al Defensor del Poble la redacció d'un informe sobre els abusos a l'Església.

Una tasca en la qual la institució comptarà amb una comissió independentment d'assessorament que es pretén que estiga formada per experts, representants de les víctimes, de l'Església i de diverses administracions públiques.

L'objectiu és determinar responsabilitats, reparar les víctimes i planificar les polítiques públiques orientades a la prevenció i atenció d'aquests casos, i, per a això, l'informe que es realitze serà remés tant al Parlament com al govern.

Sánchez ha vingut defensant la necessitat d'aquesta investigació amb independència de la decisió de la Fiscalia General de l'Estat de demanar a les fiscalies autonòmiques que li envien totes les denúncies i querelles en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors comesos per religiosos.

"La Fiscalia ha fet el que ha de fer", va subratllar aquesta setmana el president del govern espanyol abans de reunir-se amb Alejandro Palomas, l'escriptor que va revelar que va ser víctima d'abusos sexuals per part d'un professor de La Salle de Premià de Mar (Barcelona) quan tenia 8 anys.

Palomas, després de la seua trobada amb el president del govern, va expressar la seua satisfacció pel compromís de Sánchez. Aquest diumenge, després de conéixer la decisió que s'investigarà a través del Defensor del Poble, ha escrit en les xarxes socials que "el ressò de moltes veus xicotetes és, sumades totes, un terratrémol".

Sánchez ha optat finalment per encomanar la investigació al Defensor del Poble en comptes de donar suport a una comissió d'investigació al Congrés tal com defensaven en una iniciativa Unides Podem, ERC i EH Bildu que va ser tramitada el dimarts per la mesa de la cambra. La petició va ser secundada per Ciutadans, Més País, Compromís, BNG o JxCAT, però el PP i Vox s'hi van posicionar en contra.

El portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, va considerar també aquesta setmana que una comissió al Congrés no és l'àmbit adequat per a investigar els casos de pederàstia a l'Església perquè "influiran més les qüestions polítiques i les necessitats de suports que l'interés real de les víctimes".

També et pot interessar