El Congrés fa el primer pas per a poder investigar els abusos a menors en l'Església

PP i Vox, els únics partits que voten en contra de crear una comissió parlamentària per a investigar aquests presumptes casos de pederàstia

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, junt amb altres membres de la junta de portaveus
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, junt amb altres membres de la junta de portaveus / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
01 de febrer 2022 - 12:48

El Congrés ha fet aquest dimarts el primer pas per a poder posar en marxa una investigació sobre abusos sexuals a menors comesos en el si de l'Església espanyola i altres institucions religioses catòliques. La mesa de la cambra baixa ja ha admés a tràmit la sol·licitud de creació d'una comissió parlamentària presentada per Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu.

Els socialistes finalment s'ha alineat amb els vots del partit morat, soci en la coalició de govern i han sumat majoria en la mesa del Parlament després que els lletrats no s'hagen oposat a la petició. Ara la pilota està en mans de la junta de portaveus, que haurà de decidir incloure la qüestió en l'orde del dia d'un pròxim ple, d'acord amb el que es disposa en l'article 52 del reglament del Congrés. Els partits impulsors de la comissió han confiat que el PSOE no frene ni retarde el debat en el ple del Parlament, que ha de ratificar-ne la creació.

La votació en la mesa i les rodes de premsa que han oferit posteriorment els portaveus dels grups parlamentaris han evidenciat que el PP i Vox s'han quedat a soles en oposar-se a la creació d'aquesta comissió d'investigació. Els populars han presentat al·legacions a la sol·licitud i un text alternatiu en què demanen ampliar la recerca a altres casos de pederàstia, segons han confirmat fonts parlamentàries. El líder de l'oposició, Pablo Casado, va demanar dilluns que s'investiguen tots els casos de pederàstia que "s'hagen comés on s'hagen comés". Sí que han secundat la petició altres formacions com Ciutadans, Més País, Compromís, BNG o JxCAT.

Amb el consens de la majoria de partits el debat ara està, al remat, en la forma que prendrà la comissió d'investigació parlamentària. El PNB aposta per crear-ne una d'experts independents que aclarisca aquests abusos sexuals en el si de l'Església catòlica davant de la "gravetat" dels fets i la "inacció" d'aquesta institució. Una proposta que la majoria de partits d'esquerra veu amb bons ulls, ja que no incideixen tant en el marc en el qual s'ha d'investigar sinó en la necessitat de reconéixer, reparar i donar garanties a les víctimes.

Aquests moviments en el Congrés s'uneixen a la investigació que ha posat ja en marxa la Fiscalia General de l'Estat. L'organisme encapçalat per l'exministra Dolores Delgado ha ordenat als 17 fiscals superiors de les comunitats autònomes que li envien tots els procediments penals (denúncies i querelles) que hi haja en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors d'edat comesos per religiosos en congregacions, col·legis o qualsevol altra institució. 

L'abril del 2021, l'Església va revelar per primera vegada dades d'abusos sexuals a menors des de l'any 2001 i va admetre que al llarg dels últims vint anys un total de 220 clergues van ser denunciats, dels quals 151 casos ja s'havien resolt i 69 continuaven oberts.

També et pot interessar

stats