La Fiscalia recopila 68 causes obertes d'investigació d'abusos a menors en institucions religioses a Espanya

 La recopilació de dades s’ha fet manualment per a tindre una visió global de diagnòstic

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha enviat un missatge a les víctimes d' abusos a menors en el si de l'Església Catòlica a les víctimes
Imatge d'arxiu de l'interior d'un espai de culte / À Punt NTC

Els fiscals superiors de tot Espanya han remés a la Fiscalia General de l'Estat (FGE) un total de 68 causes d'investigació en tramitació per agressions i abusos sexuals a menors, que han tingut lloc en congregacions, col·legis o qualsevol altra institució religiosa.

La comunitat autònoma amb més diligències obertes d’aquest tipus és Catalunya, amb 14 causes en tramitació, seguida de la Comunitat de Madrid, amb huit. La Comunitat Valenciana en té quatre, igual que les Illes Balears i el País Basc. Per la seua part, Astúries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja i Navarra han informat que no tenen procediments oberts per aquests casos.

Les aportacions s'han fet dins del termini establert per la FGE, que farà una anàlisi a fi d'estudiar i dimensionar els casos. “Promoure l'acció de la justícia és el mandat constitucional i l'obstinació en el treball de les fiscalies en els fets que puguen ser constitutius de delicte", han afirmat fonts de l’organisme. 

La recopilació de dades de les diferents fiscalies s’ha fet manualment, ja que era l'única manera de tindre una "visió global" de diagnòstic de la situació, segons han afirmat fonts fiscals, ja que les aplicacions informàtiques del Ministeri Públic no permeten tindre dades desagregades per a identificar, per exemple, les característiques de l'autor dels abusos.

En 2019, la fiscal María José Segarra ja va remetre un informe al Ministeri de Justícia en què alertava d'una resposta "deficient" al problema dels abusos a l'Església catòlica a Espanya i va proposar investigar els casos del passat, com a Austràlia, Holanda o Àustria.

Des de l'executiu han explicat que aquestes actuacions de la Fiscalia "no esgoten" altres mesures que el govern estudia "per a esclarir els fets i impedir que tornen a repetir-se", incloses iniciatives parlamentàries com la presentada en el Congrés per Unides Podem, ERC i EH Bildu. El PNB també ha demanat una comissió independent d'experts perquè duga a terme l'informe.

Des del PSOE han proposat al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, per a liderar la investigació dels abusos a l'Església, de la mà d'una comissió independent formada per experts, representants de les associacions de víctimes i membres de la mateixa Església.

El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, es va reunir el passat 18 de gener amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal arquebisbe de Madrid Juan José Omella, per tractar els casos d'abusos a menors.

També et pot interessar

stats