El PSOE registra al Congrés la proposició perquè el Defensor del Poble lidere la investigació sobre la pederàstia en l'Església

Els socialistes defenen que la fórmula, que inclou també una comissió d'experts independents, és la "més rigorosa" i "justa" amb les víctimes 

La diputada socialista Carmen Calvo i el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, després de presentar la PNL en el Congrés, aquest dilluns
La diputada socialista Carmen Calvo i el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, després de presentar la proposició al Congrés, aquest dilluns / Víctor Lerena (Efe)

El PSOE ha registrat aquest dilluns al Congrés la proposició no de llei a través de la qual encomana al Defensor del Poble la missió de liderar la investigació sobre els abusos sexuals a menors en el si de l'Església catòlica amb el suport d'una comissió integrada per persones expertes independents i també representants dels bisbes i les associacions de víctimes. És la fórmula que havia avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest mateix diumenge i que substituirà la comissió d'investigació parlamentària que havien reclamat Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu.

En una roda de premsa després de presentar l'escrit, el Grup Parlamentari Socialista ha defés la idoneïtat d'aquest procediment escollit: "Volem afrontar de la manera més rigorosa, empàtica i justa possible amb les víctimes un assumpte que el nostre país no pot ajornar més", ha assenyalat l'exministra i diputada del PSOE Carmen Calvo. Preguntada sobre el seu paper, la també exvicepresidenta espanyola ha confirmat que ha sigut el mateix Sánchez qui li ha demanat que "tire una mà" en aquest assumpte.

La proposta del PSOE planteja l'elaboració d'un informe, a càrrec del Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, sobre les denúncies per abús sexual a menors en l'Església catòlica i el paper que han tingut al llarg dels anys els poders públics. El document persegueix "realitzar un treball minuciós, profund i detallat" sobre el que ha succeït amb l'objectiu "d'aportar llum" sobre els presumptes delictes de pederàstia, ha apuntat el portaveu socialista en el Congrés, Héctor Gómez, que ha comparegut junt amb Calvo. 

La iniciativa socialista sosté que una vegada finalitzat l'informe, que inclourà també recomanacions per a evitar aquests abusos en el futur, s'haurà de debatre en el ple del Congrés. El PSOE confia que tindran els vots necessaris dels grups parlamentaris perquè tire avant i ha manifestat que té una "voluntat sincera i honesta" de parlar amb tots durant la tramitació. 

"Aquest és un treball encaminat a les víctimes. Es tracta d'esbrinar la veritat. Escoltar-la, reparar-la, fer justícia i previndre perquè no ocórrega mai més", ha rematat Carmen Calvo. 

El model plantejat pel PSOE dista de la fórmula registrada per Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu per a abordar la presumpta pederàstia en l'Església. Aquests partits van demanar crear una comissió d'investigació parlamentària sobre els abusos, iniciativa que el passat dimarts va admetre a tràmit la Mesa del Congrés amb l'únic rebuig de Vox i el PP. La proposta està pendent ara de data per a ser debatuda en ple, però els socialistes encara no han concretat si li donaran suport. 

El que sí que asseguren és haver parlat de la iniciativa presentada aquest dilluns amb representants de les tres formacions i que l'han rebuda amb bons ulls. Ho ha avançat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una entrevista en la Cadena Ser, en què ha dit que la proposta socialista "té totes les garanties", és més útil i assegura millor la privacitat de les víctimes.

Participació de l'Església

Bolaños també ha revelat que durant l'última setmana ha mantingut contacte amb el president de la Conferència Episcopal, Juan José Omella, per a demanar-li que l'Església estiga present en la comissió independent d'experts que ajudarà el Defensor del Poble en la investigació. Segons ha explicat el ministre, el mandatari eclesiàstic li ha dit que l'última paraula la tindran els òrgans competents de la Conferència Episcopal.

En tot cas, Bolaños ha remarcat que la iniciativa no va contra l'Església catòlica i que el que es pretén és que no queden impunes els abusos.

També et pot interessar

stats