El bisbe d'Oriola-Alacant qüestiona la investigació sobre els casos de pederàstia en l'Església espanyola

José Ignacio Munilla posa en dubte que haja voluntat de protegir les víctimes i recupera una estadística que indica que els abusos i les agressions perpetrats per religiosos representen el 0,2% del total

El nou bisbe d'Oriola-Alacant José Ignacio Munilla
El nou bisbe d'Oriola-Alacant José Ignacio Munilla / Unanue / Europa Press

El nou bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, qüestiona l'interés per a investigar casos de pederàstia en l'Església espanyola. En un missatge de Twitter el religiós, que ocuparà la seu el 12 de febrer, es pregunta retòricament si en realitat, "interessa investigar tots els casos" i posa en dubte que la motivació siga "la protecció de les víctimes". Ho fa compartint el gràfic d'un estudi de la Fundació ANAR sobre abusos sexuals en la infància entre el 2008 i el 2019, que indica que les agressions es produeixen a l'entorn familiar i les perpetra el pare (23,3%), en comparació amb els casos protagonitzats per religiosos (0,2%).

Munilla ha publicat aquestes manifestacions després que el Congrés ha fet el primer pas per a una investigació parlamentària sobre els abusos sexuals en l'Església espanyola i altres institucions catòliques, a proposta d'Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu, però amb els vots en contra del PP i Vox. No obstant això, el govern encara no ha manifestat si apostarà finalment per aquesta fórmula o per la d'una comissió d'experts independents, com reclama el PNB.

El religiós, fins ara al capdavant de la diòcesi de Sant Sebastià, va reconéixer haver obert cinc investigacions internes per sacerdots a Guipúscoa, de les quals només una —contra el vicari Juan Kruz Mendizábal— es va comunicar a l'opinió pública. En dos casos el presumpte autor havia mort i en altres dos el bisbat va dictar una pena canònica contra els capellans, ja jubilats i sense càrrec.

Sobre Mendizábal, que va ser apartat el 2017 després de confessar-se culpable de diverses denúncies d'abusos, va advertir que se l'havia sotmés a "una gran pressió mediàtica" i va afegir que "no es cristià fer llenya de l'arbre caigut".

La Fiscalia recull els abusos i les agressions a menors

En paral·lel a la proposta d'investigació parlamentària, la Fiscalia General de l'Estat ha ordenat als fiscals superiors de les comunitats autònomes que li envien els procediments penals (denúncies i querelles) que hi haja en tràmit sobre agressions i abusos sexuals a menors d'edat comesos per religiosos en congregacions, col·legis o qualsevol altra institució.

La sol·licitud del ministeri públic es produeix enmig de noves revelacions periodístiques d'El País, que ha entregat a l'equip del papa Francesc i al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Juan José Omella, un dossier amb 251 casos inèdits de presumptes abusos comesos per sacerdots, religiosos i treballadors seglars de l'àmbit religiós.

Abans, el juny del 2019, la Fiscalia General de l'Estat havia advertit l'Església que les mesures per a evitar i denunciar els abusos sexuals eren "deficients" i va urgir la institució a portar cada sospita a la justícia prescindint de "comprovacions o filtres interns de verificació".

També et pot interessar

stats